Sri Lanka begraaft eerste slachtoffers: "Hele dag lang massabegrafenissen"

Sri Lanka begraaft de eerste slachtoffers van de reeks aanslagen die het land met Pasen trof. VRT NWS-journalist Stijn Vercruysse woonde in de stad Negombo zo’n massabegrafenis bij en bracht er verslag over uit in “De Ochtend” op Radio 1. Hij gaf daarin een update van het onderzoek naar de verantwoordelijken van de aanslagen.

Collega Stijn Vercruysse is momenteel in Negombo, een stad ten noorden van de hoofdstad Colombo, waar de kerk van Sint-Sebastiaan doelwit was van een zelfmoordaanslag. Er vielen meer dan 100 doden. "Heel de dag zullen hier massabegrafenissen plaatsvinden. Na een ceremonie van ongeveer een uur hebben we net vijf kisten naar buiten zien dragen. Zo meteen volgen er nieuwe kisten. Meestal gaat het om familieleden die een gezamenlijke ceremonie krijgen. Zo zal het heel de dag doorgaan."

De slachtoffers kunnen enkel begraven worden als ze al geïdentificeerd zijn, wat nog een groot werk is. Blijkbaar gaat het er daarbij niet altijd al te professioneel aan toe. "Het klinkt macaber," vertelt Stijn Vercruysse, "maar gisteren toonden mensen mij hier bij de kerk lichaamsdelen, van slachtoffers van wie niet bekend is wie ze zijn."

"Syriër opgepakt"

Wat ook nog een groot werk is, is de zoektocht naar de verantwoordelijken. Intussen heeft de Sri Lankaanse politie 40 mensen opgepakt, maar voorlopig is niemand in staat van beschuldiging gesteld. Net is bekend geraakt dat een Syrische staatsburger voor ondervraging is opgepakt. Persbureau Reuters zegt dat op basis van bronnen binnen de regering en binnen het leger.

Volgens Reuters zijn ze de Syriër op het spoor gekomen na de ondervraging van lokale verdachten. Of de Syriër echt iets met de aanslagen te maken heeft, moet nog blijken.

In elk geval legt dit bericht de link met de vraag of een kleine lokale terreurgroep zo'n grootschalige aanslag alleen zou kunnen uitvoeren. Volgens Stijn Vercruysse hebben 32 Sri Lankanen de voorbije jaren meegevochten in het conflict in Syrië. "Maar het is niet zeker of zij iets met de gebeurtenissen van zondag te maken hebben. Het is alleszins een piste."

Ruziënde president en premier

Politiek gezien maken de aanslagen pijnlijk duidelijk dat de belangrijkste politici van Sri Lanka niet door één deur kunnen. Een buitenlandse inlichtingendienst - die van de VS of India - heeft enkele weken geleden Sri Lanka getipt dat er aanslagen tegen kerken op til waren. Daar is niets mee gedaan. Maar wat nog meer is: de president was van die melding op de hoogte, zijn premier niet. "Ze hebben een hoogoplopende politieke ruzie", zegt Vercruysse, "de president heeft de premier eerder proberen af te zetten, maar om grondwettelijke redenen is dat niet gelukt. De twee lusten elkaar rauw."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

VRT NWS-journalist Stijn Vercruysse in Sri Lanka: “Heel waarschijnlijk dat IS verantwoordelijk is”

Videospeler inladen...

Meest gelezen