Bart Somers (Open VLD).

Open VLD: "Maak politie vrij voor echt politiewerk: zet privéagenten in voor routinetaken"

De politie kan nog heel wat routinetaken uitbesteden aan privébewakingsagenten, zodat politieagenten zich met echt politiewerk kunnen bezighouden. Dat is een van de elementen in het veiligheidsplan van Open VLD dat de partij vandaag lanceert in de aanloop van de verkiezingen van 26 mei. "Net zoals destijds bij het innen van de parkeerboetes moet hier een debat over worden gevoerd."

De liberale kopstukken Bart Somers en Patrick Dewael lanceren vandaag een blauw "20-puntenplan" voor een veiligere samenleving. Een van de meest opvallende elementen is de suggestie dat de overheid meer beroep moet doen op privébewakingsagenten. Zij zouden zich kunnen bezighouden met de routineklussen, waarvoor niet per se een echte politieagent vereist is.

"We zitten nog altijd met een tekort van bijna 3.000 politiemensen", stelt Somers, die ook burgemeester van Mechelen is. "Dat ligt aan het feit dat je dat beroep aantrekkelijker moet maken. Maar de maatschappelijke kost van politiemensen is ook hoog. Dus moet je efficiënt omspringen met die mensen."

Het administratief verwerken van boetes bijvoorbeeld: moet dat echt gebeuren door politiemensen? 

Bart Somers (Open VLD), burgemeester van Mechelen

Somers wil daarover een open en fundamenteel debat, net zoals vroeger al gebeurd is bij het uitbesteden van het innen van parkeerboetes. "Daar wordt vaak nog op een heel dogmatische manier over gesproken en dat staat efficiëntie in de weg. Het administratief verwerken van boetes bijvoorbeeld: moet dat echt gebeuren door politiemensen? Of kan je dat ook laten doen door mensen die goed opgeleid en omkaderd worden, maar die niet noodzakelijk behoren tot het politiekorps?" 

Ook het bewaken van politiekantoren of het onthaal daar zou in handen kunnen komen van privéfirma's, suggereren de liberalen.

Politiezones samenvoegen

Nog op het 20-puntenplan: de samenvoeging van politiezones van kleinere gemeenten en op termijn ook die van Brussel. Somers en co zien daar efficiëntiewinsten, "maar je gaat de lokale politie ook meer de kans geven om zich te specialiseren. Ik denk maar aan verkeerspolitie, overlastbestrijding of zelfs betere slachtofferhulp, zonder dat je daarvoor de nabijheidspolitie moet opofferen."

Verder moeten burgemeesters meer bevoegdheden krijgen in de strijd tegen criminaliteit. Het gerecht moet volgens Open VLD ook efficiënter werken, meer straffen op maat uitspreken en die ook uitvoeren. En tegen 2030 zouden alle gevangenissen in ons land modern en menswaardig moeten zijn.

Beluister hier het gesprek met Bart Somers in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen