Video player inladen...

Terreurexpert: "IS wil christenen aanvallen tijdens hun heiligste moment van aanbidding"

Zoals verwacht heeft de terreurgroep IS de bloedige aanslagen van zondag in Sri Lanka opgeëist. Daarbij waren misvieringen in christelijke kerken het hoofddoel, maar dat is geen nieuw gegeven, aldus terreurexperte Beatrice de Graaf.

Vanochtend betwijfelde Beatrice de Graaf, terreurexperte van de Universiteit Utrecht in Nederland, in "Nieuwe Feiten" op Radio 1 al dat de kleine Sri Lankaanse moslimgroep National Thowheed Jamaath (NTJ) dat soort aanslagen alleen kon uitvoeren. Enkele uren later werd het bloedbad in Sri Lanka inderdaad opgeëist door terreurgroep IS.

Na de val van het kalifaat probeert IS een tweede front te openen via lokale terreurbewegingen elders in de wereld

Beatrice de Graaf

Dat bevestigt de eerdere verklaring van De Graaf dat grote terreurnetwerken zoals IS en Al Qaeda steeds meer gebruik maken van lokale extremistische moslimgroepen overal ter wereld en daar dan wellicht logistieke en organisatorische "expertise" leveren. Na de val van het kalifaat in Syrië en Irak zou IS zo proberen een tweede front via die lokale groepen te willen oprichten of maken die groepen gebruik van de bekendheid van IS.

Opvallend is dat de aanslagen in Sri Lanka behalve tegen hotels ook gericht waren tegen lokale christelijke kerken. Dat past in de oproep van IS om christenen tijdens "hun heiligste moment van aanbidding" (misvieringen) te treffen.

In januari vielen er 20 doden bij twee bomaanslagen in de kerk van Jolo op de Filipijnen.

Elders waren ook kerken het doelwit

De Graaf verwijst daarbij naar de aanslagen begin dit jaar tijdens een misviering in kerken in Jolo, in het zuiden van de Filipijnen. Die waren het werk van de lokale moslimterreurgroep Abu Sayyaf, die zich achter het vaandel van IS heeft geschaard. Bij die aanslag zijn toen 20 kerkgangers vermoord en raakten er tientallen meer gewond.

Eerder hebben lokale terreurgroepen onder het vaandel van IS aanslagen in kerken uitgevoerd in Jolo in de Filipijnen en in Surabaya in Indonesië

In mei vorig jaar waren er bomaanslagen tegen drie christelijke kerken in Surabaya, de tweede stad in Indonesië in het oosten van het eiland Java. Dat gebeurde te midden van een aantal andere aanslagen waarbij in totaal 28 mensen vermoord werden. Opvallend was dat de aanslagen tegen die kerken werden uitgevoerd door families die hun eigen jonge kinderen mee naar binnen namen en opbliezen.

De aanslagen in Indonesië waren het werk van de lokale terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD), een afsplitsing van het oudere netwerk Jemaah Islamiah, dat in 2002 verantwoordelijk was voor de bloedige aanslag in Bali. Ook JAD heeft eerder trouw beloofd aan IS. Ook in Egypte zijn er de voorbije jaren steeds meer aanvallen tegen christelijke kopten en christenen liggen ook in de vuurlijn in Pakistan.

De terreurgolf in Sri Lanka is de op een na zwaarste in dodental sinds 9/11 in de VS

De terreurdreiging is ook na de val van het kalifaat van IS in het Midden-Oosten nog altijd hoog, aldus De Graaf, te meer omdat nu een vacuüm is ontstaan in de jihadistische internationale en lokale groepen uit de islamitische wereld proberen elk om de nieuwe leider van de beweging te worden. Aanslagen als deze leveren dan vooral wereldwijde aandacht op.

Het dodental in Sri Lanka ligt nu al op meer 321. Dat maakt het tot de op een na zwaarste terreuraanslag sinds 9/11 (meer dan 3.000 doden) voor die in Bali in 2002, Madrid in 2004 of die in Londen, Parijs of Brussel. De zwaarste aanslag van IS vond in juli 2016 plaats toen 346 mensen gedood werden bij bomaanslagen op een markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Bekijk hieronder het gesprek met professor politicologie en internationale betrekkingen Rik Coolsaet in "De afspraak":

Video player inladen...

Onze reporter Stijn Vercruysse is in Sri Lanka en geeft een laatste stand van zaken in "Het Journaal":

Video player inladen...