Yassine Atari bij geel hesje uit banlieue: "De politie is niet te vertrouwen. Dat leren de gele hesjes nu ook"

De gele hesjes een witte beweging? Ooit misschien, vertelt Taha Bouhafs, maar nu niet meer. De 21-jarige journalist met Algerijnse roots zag hoe de jeugd uit de buitenwijken en de ontevreden automobilisten elkaar op de straat vonden. 

“Het is tijd voor een nieuw Frankrijk. De bourgeoisie beeft al van angst.” Taha Bouhafs brengt wijsvinger en duim samen, en grijnst. Hij woont in de buitenwijken van Parijs, de banlieues die ex-president Nicolas Sarkozy een kleine vijftien jaar geleden wilde schoonmaken met een hogedrukspuit. Taha moet toen een jaar of zeven geweest zijn.

Nu is Taha Bouhafs 21. Hij heeft jeugdvrienden hun toekomst zien aanvatten als student rechten, om te eindigen als bewaker in een supermarkt. In de banlieue begin je met een achterstand die amper nog goed te maken valt. 

Zelf is hij kunnen ontsnappen aan de waterval: hij zette z’n eerste stappen als burgerjournalist en zette Frankrijk op z’n kop toen hij compromitterend materiaal filmde van de bodyguard van president Macron, Alexandre Benalla. Nu verdient hij z’n brood op een nieuwsredactie. Maar dat wil niet zeggen dat de strijd wat hem betreft gestreden is. Integendeel.

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

De volgende en laatste halte is ons eigen land: België. Daarvoor trekt Yassine naar West-Vlaanderen. Je vindt alle afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws. Bekijk ook de reportages in "Het Journaal" en “Terzake”.

Meest gelezen