Yassine met Fien naar de jungle van Duinkerke: “Het kon me niet schelen, tot ik zag hoe groot het probleem is”

De moeder van Fien zit er wat ongemakkelijk bij. Nee, ze was niet van in het prille begin akkoord met wat haar dochter deed. Maar ze draaide snel bij. Samen met haar ouders trekt Fien nu om de paar weken naar Duinkerke, om er de migranten en vluchtelingen die er in de bosjes wonen een hart onder de riem te steken. 

Dekens of schoenen, daar help je hen het best mee. Of met sandwiches en vruchtensapjes. Maar ook met nieuwe kapsels: Fien en het groepje West-Vlaamse vrijwilligers zeult speciaal daarvoor een soort van pop-up kapsalon met zich mee. “Niet iedereen is er zo begaan mee”, beseft ze. “Ik vroeger ook niet. Ik wist niet hoe groot het probleem was. Nu vraag ik me af hoe het zo lang heeft kunnen duren voor ik het zag.” 

Een maand lang portretteerden Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoetten mensen die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

België is de laatste halte op hun reis. Je vindt alle afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws. Bekijk ook de reportages in "Het Journaal" en “Terzake”.

Meest gelezen