500 handelaars en buurtbewoners vragen veiliger Noordstation

Handelaars en bewoners van de Noordwijk aan het Noordstation in Brussel vinden hun buurt onveilig. Ze voelen zich in de steek gelaten door de gemeente Schaarbeek en hebben daarom een petitie met 500 handtekeningen afgegeven aan burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI).

Apotheker Jonas werkt al vijf jaar in de apotheek van Brussel-Noord. Hij verwoordt het gevoel van zijn buurt en collega's. "De situatie in dit station is onhoudbaar geworden. Er hangt een onveilige sfeer in de namiddag en tegen de avond. Er zijn dan veel hangjongeren en vluchtelingen in het station. Dat zorgt voor onveilige situaties zoals vechtpartijen en druggebruik. 's Ochtends is er ook veel vuiligheid. Er moet dan een speciaal team komen om alle vuiligheid op te ruimen."

Machteloos toekijken 

Jonas wordt elke dag met de problemen geconfronteerd op weg naar zijn werk. "Als ik om 7 uur op mijn werk moet zijn, dan zie ik de vuiligheid hier nog liggen. Er liggen hier ook mensen tegen onze apotheek te slapen. Er wordt niets aan de situatie gedaan. En dus willen zowel de handelaars, de buurtbewoners als de pendelaars oplossingen zien. Sommige mensen durven niet eens meer naar onze apotheek te komen 's avonds. We willen gewoon allemaal een veiligere werkomgeving." 

Eerder protesteerden ook al de buschauffeurs van De Lijn tegen de onveilige werkomstandigheden in Brussel-Noord. 

Extra politiepatrouilles 

Jonas heeft als handelaar ook het gevoel dat zijn inkomsten dalen door dat onveiligheidsgevoel. Hij wil meer politiepatrouilles. "Meer patrouilles kunnen het druggebruik en de vechtpartijen al beter aanpakken. Dat zorgt sowieso al voor een veiligere omgeving. Voor de vluchtelingen is de situatie complexer en minder evident. Zij hebben eigenlijk ander onderdak nodig."