AP2011

Afghaanse leger en NAVO maken voor het eerst meer burgerslachtoffers dan de taliban

De afgelopen drie maanden hebben het Afghaanse leger en zijn internationale bondgenoten meer burgers gedood dan de taliban en andere opstandelingen: 305 van de 581 slachtoffers stierven door luchtaanvallen of bij vijandelijkheden. De helft van hen zijn vrouwen en kinderen. 

Voor de burgers in Afghanistan blijft de brutale oorlog een hel. De zelfmoordaanslagen en aanvallen door de taliban en andere rebellen blijven hele regio's onveilig maken. Maar nu komen de burgers ook steeds meer onder vuur te liggen van de militairen die hen eigenlijk zouden moeten beschermen: het Afghaanse leger en de internationale troepenmacht onder NAVO-bevel. 

Volgens de VN-beschermingsmissie in Afghanistan zijn de afgelopen drie maanden méér burgers omgekomen door "bevriend vuur" dan door de rebellen. Voor 305 van de 581 doden zijn het Afghaanse leger en de NAVO verantwoordelijk, zeggen de Verenigde Naties. De taliban hebben wel meer gewonden gemaakt in diezelfde periode. Bijna de helft van de slachtoffers kwamen om het leven bij luchtaanvallen, de rest raakte ingesloten bij vuurgevechten en zoekoperaties om rebellen uit hun schuilplaats te lokken. 

Elke dode, elke gewonde, is een tragedie voor de burgers. Dit blijft een intens conflict en er worden veel te veel  burgers gedood of verwond door alle partijen

Richard Bennett, directeur Mensenrechten UNAMA
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Veel beloftes en excuses

De Afghaanse president Ashraf Ghani waarschuwde eerder dit jaar de grondtroepen om voorzichtiger te zijn bij zoekoperaties en mensenlevens te sparen. Ook de taliban en de NAVO zeggen dat ze hun strijders hebben opgeroepen om burgers te ontzien. De Amerikaanse militaire woordvoerder dringt aan op een staakt-het-vuren om "het lijden te beëindigen van de burgers".

De Amerikanen zijn sinds 2001 actief in Afghanistan en hebben sinds 2017 hun luchtaanvallen opgevoerd, naar eigen zeggen om een bestand af te dwingen. Vorig jaar heeft de Amerikaanse luchtmacht 7.362 bommen gedropt, vijf keer meer dan in het jaar ervoor, nadat de Amerikaanse president Donald Trump daarvoor de toestemming had gegeven. 

De voorbije drie maanden telden het laagste aantal burgerslachtoffers sinds het eerste trimester van 2013. Dat komt vooral door minder zelfmoordaanslagen, zegt de VN. Mogelijk wil de taliban sterker staan tijdens zijn vredesgesprekken met de Verenigde Staten. Maar de vraag is of de statistieken zo blijven. Vorig jaar was in zijn geheel het bloedigste jaar sinds het begin van de oorlog. 3.804 Afghaanse burgers lieten het leven.  

AFP or licensors

Meest gelezen