Appel- en perenteelt erkend als sector in crisis

Federaal minister van landbouw, Denis Ducarme (MR), heeft de appel- en perenteelt en de rundveesector erkend als sectoren in crisis. Zowel Vlaams minister Van den Heuvel (CD&V) als Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) hadden daarom gevraagd.

Nu de hardfruitsector een sector in crisis is, moeten de appel- en perentelers tijdelijk geen bijdragen voor de sociale zekerheid betalen. "Dat zal dit jaar op minstens 2.800 euro uitkomen", zegt Chris Botterman van Boerenbond. Die maatregel moet de fruittelers wat ademruimte geven. "Het nieuwe aan de procedure is ook dat ze heel eenvoudig is. Je moet op een elektronisch document aanduiden dat je in de fruitsector werkt en dat indienen in je sociaal verzekeringskantoor."

Enkele rekeningen minder

"De maatregel geeft ons ademruimte tot het einde van het jaar", zegt teler Louis Geerdens uit Diepenbeek: "En intussen hopen we dat de prijzen van het fruit tegen het einde van het jaar beter zijn en dat het dan wat makkelijker gaat." "Het nadeel van de procedure is wel dat de fruittelers voor de perioden waarvoor ze een vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen geen pensioenrechten opbouwen", zegt Boerenbond. "We hopen dat de volgende federale regering daar een oplossing voor uitwerkt", zegt Botterman. "Morgen onderhandelen we daar ook al over met Unizo en de Waalse tegenhanger daarvan."

Vorige week werd duidelijk dat zeker de perenteelt een zware crisis doormaakt. De telers zitten met een overaanbod aan peren en die worden dan nog eens aan heel lage prijzen verkocht. Daardoor worden momenteel zelfs peren vernietigd. 

Meest gelezen