"Leuvense universiteit omzeilt wet om gruwelijke tests te doen op wilde bavianen", KU Leuven: "Geen andere keuze"

De KU Leuven heeft via een achterpoortje in de wet proeven laten uitvoeren op wilde bavianen in Kenia. Dat zegt onafhankelijk Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum, naar aanleiding van een nieuwe aanklacht van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Sanctorum vraagt dat dierproeven die buiten de Europese Unie worden uitgevoerd, strenger gecontroleerd worden. De KU Leuven ontkent dat ze de wet omzeilt en zegt dat er op dat moment geen andere keuze was.

"De KU Leuven omzeilt de Belgische en Europese regels op dierproeven door in Kenia tests te laten uitvoeren op bavianen die in het wild gevangen zijn." Dat stelt de dierenrechtenorganisatie Animal Rights vandaag op werelddierproevendag in een persbericht. Volgens de organisatie laat de universiteit bepaalde proeven uitvoeren in een wetenschappelijk instituut in Nairobi, in Kenia, en worden de dieren daarbij erg slecht behandeld.

Ook onafhankelijk Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum klaagt de situatie aan: "Het is in Europa verboden om proeven te doen op dieren die in het wild gevangen zijn. Als de KU Leuven zulke proeven laat uitvoeren in Kenia, dan is dat niet illegaal, maar je kan dat wel een achterpoortje noemen en daar grote ethische vragen bij stellen," zegt Sanctorum in "De ochtend" op Radio 1. "Bovendien tonen videobeelden aan dat de dieren daar gruwelijk behandeld werden."

Daarom vraagt Sanctorum dat de regels aangepast worden: "Eigenlijk zou élke dierproef waar Vlaams geld aan te pas komt, even streng gecontroleerd moeten worden. Ook al gebeurt die proef heel ver hier vandaan in een land waar de Europese regels niet gelden. Ik ga daarover vandaag Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ondervragen in het parlement."

In 2013 kon onderzoek naar endometriose alléén op wilde bavianen. Er waren toen nog geen kweekdieren 

Professor Jef Arnout, KU Leuven

KU Leuven: "geen andere keuze"

De KU Leuven bevestigt aan VRT NWS dat ze enkele jaren geleden proeven heeft laten uitvoeren in Kenia op bavianen die in het wild gevangen waren, maar ontkent dat ze dat doet om de strenge Europese regels te omzeilen.

"Wij deden op dat moment onderzoek naar endometriose, een zeer pijnlijke ziekte bij vrouwen. En dat onderzoek kan eigenlijk alleen op bavianen gebeuren," zegt professor Jef Arnout van de groep Biomedische Wetenschappen aan de KU Leuven. "Er was toen, in 2013, geen andere optie dan dat te doen op dieren die in het wild gevangen waren. Simpelweg omdat er toen nog geen gekweekte bavianen als proefdier beschikbaar waren. Wij hebben in Leuven ook niet de faciliteiten om die dieren te kweken of te huisvesten, en dus hebben wij dat specifieke onderzoek in Kenia laten doen bij een wetenschappelijk instituut dat toen inderdaad alleen wilde bavianen gebruikte."

Professor Arnout beklemtoont dat dierproeven heel strikt geregeld worden: "Er is in de wetenschappelijk wereld niets zo streng gereguleerd als dierproeven. Onze ethische commissie heeft toen een positief advies gegeven om deze proeven af te ronden in Kenia op wilde dieren, maar wel met de kanttekening dat zulke experimenten in de toekomst alleen nog kunnen op gekweekte dieren."

Ondertussen is de situatie ook veranderd: er zijn nu wél gekweekte bavianen beschikbaar voor medische proeven. "Dus als we die proeven zouden willen voortzetten, dan zou dat nu kunnen op kweekdieren. Maar wij hebben daar voorlopig geen plannen voor," zegt Arnout.

Dierproeven: nuttig of niet?

Los van de discussie over proeven op wilde dieren, stelt Hermes Sanctorum zich ook vragen bij dierproeven in het algemeen: "Uiteraard moet er onderzoek gebeuren naar endometriose. Maar we horen nu al decennia dat die dierproeven noodzakelijk zijn, zonder dat we daar duidelijk bewijs voor krijgen. De resultaten van al die experimenten blijven uit. Dus we mogen daar als maatschappij wel vragen over stellen en op z’n minst eisen dat alle regels gevolgd worden. Ook als die proeven buiten Europa gebeuren."

Meest gelezen