Video player inladen...

Dodental van aanslagen in Sri Lanka opgelopen tot 359

In Sri Lanka loopt het dodental na de bloedige aanslagen op Pasen op. 359 mensen zijn omgekomen, zegt de politie. Er zijn ook nog zeker 500 gewonden, van wie sommigen er erg aan toe zijn. Intussen heeft de Sri Lankaanse president ook aangekondigd dat hij de veiligheidsdiensten wil hervormen.

De cijfers van de politie maken geen onderscheid tussen de slachtoffers in de drie kerken en de vier hotels die door zelfmoordterroristen werden getroffen. De aanslagen zijn gisteren opgeëist door de islamistische terreurgroep IS. Die beweert dat zeven van zijn militanten achter de aanslagen zaten, maar zonder daarvan een bewijs te leveren. Als het klopt dat IS achter de aanslagen zit, dan zou dit de zwaarste aanslag zijn die de extremisten buiten Syrië en Irak hebben gepleegd. 

De politie heeft in het onderzoek naar de daders ook 18 nieuwe verdachten opgepakt, in totaal zitten er nu al 58 mensen in de cel. Een van de verdachten zou hebben gestudeerd in Australië en de Verenigde Staten. Er waren ook negen zelfmoordterroristen bij de daders, onder wie een vrouw. Een van hen zou de leider zijn geweest van een plaatselijke radicale groepering. 

"Informatie achtergehouden"

De president van Sri Lanka gaat de politie, de veiligheidsdiensten en het leger grondig hervormen. De verantwoordelijken hebben volgens hem niet genoeg gedaan om de aanslagen te voorkomen. De president ontkent dat hij op de hoogte was van waarschuwingen van buitenlandse inlichtingendiensten over mogelijke aanslagen. 

Ook enkele regeringsleden zeggen zopas dat de inlichtingendiensten hebben gefaald. Meer nog, volgens een minister zouden die met opzet informatie hebben achtergehouden. Een andere minister en oud-legerchef beweert dat de aanslagen al zeven of acht jaar geleden waren gepland.  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen