Videospeler inladen...

Niet meer kamperen aan scholen vanaf schooljaar 2020

Het Vlaams parlement heeft het nieuwe inschrijvingsdecreet goedgekeurd. Dat betekent dat ouders vanaf het schooljaar 2020-2021 niet meer aan de schoolpoort moeten kamperen om in te schrijven. Het decreet liep vertraging op nadat de Franse gemeenschapscommissie Cocof een belangenconflict had ingediend. 

Het Vlaams parlement zou zich eind vorig jaar buigen over het nieuwe inschrijvingsdecreet. De meerderheidspartijen sloten een politiek akkoord dat secundaire scholen met een capaciteitsprobleem verplicht om een digitaal aanmeldingssysteem te werken. De dubbele contingentering, waarbij een aantal plaatsen voorbehouden wordt voor kinderen uit kansarme gezinnen, wordt afgeschaft in het secundair en er komt 1 inschrijvingsdatum, om dubbele inschrijvingen te vermijden. Omdat er ook voorrangsregels komen voor Nederlandstaligen, diende de Franse Gemeenschapscommissie een belangenconflict in. De Cocof vreest dat die het Franstalig onderwijs in Brussel onder druk zal zetten.

Vlaams parlementsvoorzitter Peumans richtte een werkgroep op om overleg te plegen met verschillende parlementen, maar gisterochtend stelde het overlegcomité vast dat er geen vergelijk mogelijk was. Waardoor het belangenconflict van de baan is en het Vlaams parlement kon stemmen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen