Graf van middeleeuwse ridder bij toeval gevonden in kerkje Stene

Ridder Metteneye: tot voor kort had niemand die naam gehoord. Maar daar komt verandering in, want in het Sint-Annakerkje in Stene bij Oostende is zijn graf gevonden. En dat is bij toeval gebeurd. Tijdens werken aan de verwarming werd een vloer opengebroken. En zo kwam de zerk van de ridder uit 1320 bloot te liggen.

Naast het graf van de ridder ligt er nog een graf, vermoedelijk dat van de vrouw van de ridder en hun twee kinderen.

Geschiedenis

Architect Philip Pauwels is enthousiast: "Dit is een uiterst belangrijke ontdekking. Het zal ons veel leren over de geschiedenis van Stene en Oostende in de middeleeuwen. Tot nu toe was daar maar weinig over bekend."

Na de ontdekking hebben het stadsbestuur van Oostende en de kerkfabriek overlegd. Er werd aan gedacht om de zerk van de ridder te verhuizen naar een museum of te schenken aan de heemkundige kring. Maar de grafsteen blijft bewaard in de kerkvloer, onder glas en met speciale belichting.

Wandelaars

Patrick Delmouzée van de Sint-Annakerk is blij: "We zijn fier op onze kerk. En dit verhoogt de waarde ervan. We hebben nu al veel wandelaars die de kerk bezoeken. En de zerk van de ridder zal nog meer bezoekers - zowel toeristen als Stenenaars - lokken. Die leren op die manier onze kerk en het hele dorp Stene kennen."