Inwoners Londerzeel moeten bestrijding processierupsen zelf betalen

Inwoners van Londerzeel die met een nest processierupsen zitten, moeten binnenkort zelf opdraaien voor de kosten om dat nest te laten verdelgen. Het gemeentebestuur zal niet langer tussenkomen in de kosten. Oppositiepartij N-VA vreest dat mensen daardoor zelf zullen proberen de rupsen verwijderen, om dure verdelgingsfirma's te vermijden.

Tot nu toe konden inwoners een beroep doen op de gemeente om de rupsen te bestrijden. Maar die bestrijding kost de gemeente te veel geld. "Op dit moment moeten mensen maar 50 euro betalen voor de verwijdering van de rupsen. Maar het huidige reglement is 15 jaar oud", vertelt burgemeester Conny Moons (LWD) aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Dat is niet meer van deze tijd." Bovendien houdt het huidige reglement geen rekening met de hoeveelheid bomen die aangetast zijn. "Of het nu één boom is, of vijf bomen, inwoners moeten altijd maar 50 euro betalen. Dat is financieel niet meer haalbaar voor de gemeente want wij betalen de rest van de totaalfactuur", vertelt burgemeester Moons.

Hoge kostprijs

Volgens de burgemeester kost het verwijderen van de rupsen uit één boom minimaal 300 euro. Als iemand dus drie bomen met processierupsen heeft, dan kost dat de gemeente heel wat geld om die te bestrijden. Gevolg: de inwoners moeten vanaf nu zelf instaan voor de eventuele kosten. Oppositiepartij N-VA vreest dat mensen daarom zelf de beestjes gaan proberen te verdelgen om te vermijden dat ze dure verdelgingsfirma's moeten inschakelen. En dat kan gevaarlijk zijn, want de processierupsen hebben irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Verplicht verwijderen

Volgens burgemeester Moons zal de beslissing mensen niet aanzetten tot onvoorzichtig handelen. "Mensen worden continu gesensibiliseerd. Ze weten dat ze niet zelf aan de slag moeten gaan. We zullen hen ook informeren over waar ze terecht kunnen om de rupsen te laten bestrijden." Conny Moons benadrukt wel dat het verplicht is om de processierupsen te verwijderen.

Meest gelezen