Videospeler inladen...

9-jarig Palestijns jongetje dood gevonden in asielcentrum van Broechem, vijf verdachten opgepakt

In het asielzoekerscentrum van Broechem is het lichaam van een 9-jarig Palestijns jongetje gevonden. Het parket heeft vijf verdachten opgepakt: vier meerderjarigen en één verdachte die bijna 18 is. Er zijn aanwijzingen dat het om een verdacht overlijden gaat, moord dus.

Het jongetje verbleef met zijn 26-jarige moeder in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem, een deelgemeente van Ranst. Maandagavond, rond 22 uur werd hij daar het laatst gezien, toen hij met een fiets door het asielcentrum reed. Maar sindsdien was hij spoorloos.

Maandagavond kwam de politie meteen ter plaatse en werd het fietsje waarmee de jongen reed teruggevonden, maar van de jongen was geen spoor.

Zoekactie

Ook dinsdag heeft de politie de hele dag naar het jongetje gezocht. Er werd zelfs een helikopter ingeschakeld. Omdat de jongen spoorloos bleef, is gisteren, kort voor de middag een grote zoekactie gestart waarbij het volledig terrein werd uitgekamd. Daarbij werd ook de Cel Vermiste Personen betrokken.

Iets voor 16 uur werd dan het lichaam van het jongetje teruggevonden in een sloot op de terreinen van het opvangcentrum. Er zijn aanwijzingen dat het om een verdacht overlijden gaat, zegt Lieselotte Claessens van het parket van Antwerpen aan VRT NWS. "De onderzoeksrechter, het parket en de wetsarts zijn gisterenavond nog ter plaatse gegaan om de omstandigheden van het overlijden te onderzoeken."

Het parket is een moordonderzoek gestart en heeft vijf verdachten opgepakt. Het gaat om vijf Palestijnen. Over hun eventuele betrokkenheid bij het overlijden maakte het parket nog niets bekend, om het onderzoek niet te schaden. "Ze worden op dit moment nog steeds verhoord." Vandaag zal er ook nog een autopsie uitgevoerd worden op het lichaam van de jongen.

Dit is een drama voor iedereen. Dit hebben we nog nooit meegemaakt

Mieke Candaele - Fedasil

Zowel de andere bewoners als de medewerkers van het asielcentrum zijn erg aangeslagen door de gebeurtenissen.

"Dit is een drama, voor iedereen. In de eerste plaats voor de familie, maar ook voor de bewoners en het personeel. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Mieke Candaele van Fedasil in een korte reactie aan VRT NWS. In het centrum is er begeleiding voorzien, zowel van de Dienst Slachtofferhulp als van het Fedasil-stresscentrum. 

"Dramatisch"

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) reageert aangeslagen. "Wat er gebeurd is, is ronduit dramatisch", zegt ze. "Daar zijn geen woorden voor."

Er zijn geen woorden voor

Maggie De Block - minister voor Asiel en Migratie

De Block stelt dat het onderzoek nu in handen is van politie en justitie en drukt de hoop uit dat er snel duidelijkheid komt over de precieze omstandigheden van het drama. "De schuldigen zullen worden gestraft", maakt ze zich sterk.

"Ik volg de situatie van nabij op en samen met Fedasil (het agentschap verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, red.) zorgen we voor de opvang en begeleiding van de moeder en de familie, die er erg aan toe zijn", zegt de minister voorts. "Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is het ergste wat een mens kan overkomen."

Medeleven

Premier Charles Michel (MR) heeft intussen via Twitter zijn medeleven betuigd. Hij verzekert dat het onderzoek transparant en onafhankelijk zal verlopen. 

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Fatma Taspinar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen