Middeleeuwse "snelweg" Gavere bij toeval ontdekt

In Asper, bij Gavere, heeft de toeristenbond bij toeval een historische laatmiddeleeuwse kasseiweg ontdekt. Dat gebeurde toen vrijwilligers van de bond een wandeling aan het uitstippelen waren voor Erfgoeddag, op zondag 28 april. Ze gebruikten daarvoor historische kaarten. Uit nieuwsgierigheid gingen enkele vrijwilligers met schop en spade op zoek naar verdwenen wegen. Ze botsten op een unieke bolle weg van voor 1669.

De toeristenbond VVV 't Gaverland wil tijdens Erfgoeddag vooral focussen op de rijke geschiedenis van de vele steenbakkerijen in de Scheldevallei. De bond besloot daarom om een wandeling uit te stippelen en gebruikte daarvoor oude kaarten. Op de Kasselrijkaart van Oudenaarde (1669) en de Ferrariskaart (1778) was een oude verbindingsweg te zien tussen Gavere, Zingem en Asper. Enkel een stukje daarvan bestaat nu nog als gewoon wandelpad.

Bij toeval

Bij het afstappen van die weg werden enkele vrijwilligers toch nieuwsgierig. Frederik Meulewaeter: "Wij vonden het vreemd dat de weg abrupt stopte en niet doorliep tot aan de Schelde, zoals op de oude kaarten. We zijn dan letterlijk beginnen te graven."

"Gewapend met schoppen en met onze laarzen aan, zijn we aan de slag gegaan om te zien of er nog iets terug te vinden was. Tot onze grote verbazing troffen we plots een heel oude kasseiweg aan. Van wel een meter hoog, overwoekerd met aarde en begroeiing." 

Geen holle maar een bolle weg 

In Vlaanderen zijn de meeste trage wandelwegen zogenaamde holle wegen. Dat betekent dat de wegen ingesneden zijn in het landschap en wat lager liggen.

De ontdekte kasseiweg is echter een bolle weg en dat heeft alles met de regio en haar verleden te maken. "De weg ligt in de Scheldevallei. Daar is de grond tot een meter diep uitgegraven om er stenen wegen van te maken."

"De gebieden overstroomden vaak. De weg is opgehoogd en later vermoedelijk ook met kasseien geplaveid. Zo konden de vele steenbakkers in de regio met droge voeten werken." 

Snelweg wordt trage weg

"Bijzonder is dat dit pad eeuwenlang de snelste én de enige verbinding was tussen de verschillende dorpen in de regio. De snelweg van toen is nu een trage weg geworden."

"Een deel van het wandelpad kenden de oudste dorpelingen nog, maar dit nieuw ontdekte stuk kende niemand. Het is bij de rechttrekking van de Schelde in de vergetelheid geraakt." De bolle weg is nu deels vrijgemaakt en zal op Erfgoeddag uitzonderlijk open zijn voor het publiek. 

Nog archeologische vondsten

In de buurt van de ontdekte bolle weg waren er eerder al andere historische vondsten. Zo doken er al een oude muntschat en een Merovingisch grafveld op.

Er is dus al heel lang bewoning in de Scheldevallei. Toch focust de toeristenbond deze editie op de steenbakkersgeschiedenis. Een van de voornaamste redenen daarvoor is het vele onderzoek van Frederik Meulewaeter, zelf een afstammeling van een steenbakker uit de regio. Hij bracht er ook een boek over uit: 'Steengoed'. 

Deze pas ontdekte weg bekijken? Afspraak op zondag 28 april 15 uur aan het jaagpad in Asper, tussen de Scheldebrug en het sas van Asper.

kasto80

Meest gelezen