Archieffoto gevolgen Idai
AFP or licensors

Opnieuw cycloon op weg naar Mozambique

Er is opnieuw een cycloon op weg naar de kust van Mozambique. Verwacht wordt dat cycloon Kenneth morgen in het noorden aan land gaat. De tropische wervelstorm kan overstromingen en stormvloeden in het kustgebied veroorzaken. Slechts enkele weken geleden werd de havenstad Beira nog getroffen door de verwoestende cycloon Idai. Daarbij kwamen zeker zeshonderd mensen om het leven. 

“De cycloon gaat morgenmiddag (plaatselijke tijd) aankomen in Cabo Delgado, aan de kust in het noordoosten van Mozambique. Het wordt een cycloon met windsnelheden tot 140 kilometer per uur”, zei Jan Vermeulen, van de Zuid-Afrikaanse weerdienst. Volgens de voorspellingen zal Kenneth zware regenval, sterke wind en golven van verschillende meters hoog veroorzaken. Ook het zuiden van Tanzania, de Comoren en Malawi kunnen getroffen worden door de tropische wervelstorm.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto gevolgen Idai
AFP or licensors

"Alle maatregelen om levens te redden"

In Mozambique zal de rampenbestrijdingsdienst "alle maatregelen nemen om levens te redden", zei directrice Augusta Maita van de nationale rampenbestrijdingsdienst. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen om mensen in veiligheid te brengen. De plaatsen voor noodopvang worden bij de bevolking bekendgemaakt. Ook worden helikopters en boten uit Beira naar het noorden van het land verplaatst.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto gevolgen Idai
AFP or licensors

"Een dubbele ramp"

Hulpverleners waarschuwen dat de gevolgen verwoestend kunnen zijn: “Het zou een dubbele ramp betekenen”. “De hulpfondsen die na de cycloon Idai ter beschikking werden gesteld waren nauwelijks voldoende”, zei Ninja Taprogge van de hulporganisatie Care International. "Voor de gevolgen van een tweede storm zijn gewoon niet genoeg fondsen beschikbaar."

Voor de gevolgen van een tweede storm zijn gewoon niet genoeg hulpondsen beschikbaar

Ninja Taprogge

Het land is nog aan het bekomen van de enorme storm Idai die midden maart dood en chaos veroorzaakte. De storm trof de stad Beira met windsnelheden tot 170 kilometer per uur. De zware regenval veroorzaakte overstromingen die hele dorpen onder water zette en landbouwgronden van ongeveer een half miljoen boeren verwoestten. Honderdduizenden mensen waren tijdelijk dakloos. In de nasleep van de storm zijn de vernielingen in het land nog steeds enorm en de regio wordt ook getroffen door cholera. Bij de doortocht van de storm kwamen in totaal meer dan 1000 mensen om het leven in Mozambique, Zimbabwe en Malawi.

Archieffoto gevolgen Idai
AFP or licensors

Meest gelezen