Podvis #11: Verandert streamen voorgoed hoe we film en tv kijken?

Films en series streamen, is de laatste jaren enorm populair geworden. Naast Netflix -met 140 miljoen gebruikers- en Amazon, gaan nu ook Apple en Disney een streamingdienst aanbieden. Maar welke invloed hebben die streamingplatformen op de traditionele televisie- en filmwereld? Viktor Vandervelde zocht het uit in deze elfde Podvis.

Beluister hier de elfde aflevering van Podvis:

Luister ook naar Podvis op:

Op Cannes zijn Netflix-films niet welkom en vanuit Hollywood komt ook heel wat kritiek op de Netflix Originals. Waarom is er zo'n afkeer tegen de streaminggigant vanuit de traditionele filmwereld? Daarnaast zijn we door de streamingdiensten ook gaan bingen - de ene aflevering na de andere bekijken zonder pauze. Hoe verandert dat de kijkervaring? En binnenkort zorgen Apple TV+ en Disney+ voor een nog groter aanbod. Maar zullen we dan niet meer moeten betalen?

Ward Verrijcken, filmexpert bij VRT NWS, en Lisa Colpaert, filmkenner en -onderzoeker, brengen de positieve en negatieve invloed van streamen in kaart. Sanne Nuyens, scenariste van onder andere Beau Séjour, geeft haar mening over het artistieke aspect van Netflix en co. Erwin Provoost, directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds, heeft het over het gevaar voor de lokale content. En Elly Vervloet, verantwoordelijk voor internationale coproducties van fictie bij VRT, legt uit hoe de VRT en streamingdiensten samenwerken.

Meest gelezen