Schepen noemt vrouw met hoofddoek "graaier" na paaseierenraap, vrouw dient een klacht in voor laster

In Sint-Truiden is veel te doen rond een foto van een vrouw met hoofddoek die een zak vol paaseieren draagt. Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) plaatste de foto op Facebook en noemde haar "graaier". De vrouw heeft een klacht ingediend voor laster en eerroof.

Op Facebook circuleert een foto van een vrouw met een hoofddoek met een zak vol paaseieren. Ze kwam van een paaseierenraap in Sint-Truiden met haar kinderen. De Truiense schepen Jelle Engelbosch gebruikte de foto achteraf en noemde haar een "graaier". De vrouw werd onherkenbaar gemaakt met een paasei voor haar gezicht, maar is toch herkend door heel wat mensen.

Engelbosch schreef als tekst boven de foto: "Aangezien we niet bij iedereen op menselijk fatsoen kunnen rekenen, moeten we de paaseierenraap volgend jaar anders organiseren. En voor deze twee graaiers hoop ik op een indigestie 😌."

De vrouw is erg aangedaan en heeft intussen een klacht ingediend bij de politie. “Het is voor haar heel belangrijk om deel te nemen aan activiteiten die te maken hebben met onze cultuur”, zegt Katrien Strick van basiseducatie in Sint-Truiden, die de klacht samen met haar heeft ingediend. “Ze was op de paaseierenraap met haar kinderen. Op het moment dat de foto gemaakt werd, was ze op weg naar huis en droeg zij de zak met eieren. Op die foto zijn dan ook nog eens negatieve en racistische reacties gekomen.”

"Pasen is een feest voor iedereen"

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden betreurt de hele polemiek. “Pasen is een feest voor iedereen”, zegt ze. “De paaseierenraap is een heel mooi initiatief van onze stad, dat volgend jaar natuurlijk opnieuw kan plaatsvinden.”

Meest gelezen