Videospeler inladen...

Politie valt binnen bij voetbalclub Anderlecht en bij Voetbalbond: onderzoek naar witwaspraktijken bij transfer Mitrovic

De politie is binnengevallen op het trainingscentrum en in het stadion van Anderlecht. De huiszoekingen kaderen in een dossier over witwaspraktijken en zou zich volgens onze informatie focussen op de spelersmakelaars die de transfer van Aleksander Mitrovic naar Newcastle United in de zomer van 2015 regelden. Ook bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond is er een huiszoeking geweest. De operatie staat wel los van "Operatie Zero", het grote voetbalschandaal in ons land.

Op het trainingscentrum en in het stadion van Anderlecht, in Neerpede, is de politie vanmorgen binnengevallen. "In het trainingscentrum zijn er vanmorgen een dertigtal agenten binnengevallen en die zijn nog niet allemaal weg", zegt Sporza-journalist Bert Sterckx die ter plaatse is. "Het gaat over een onderzoek dat al langer loopt."

De invallen kaderen in een dossier over witwaspraktijken en het opzetten van een criminele organisatie. Volgens onze informatie focust het onderzoek zich op één transfer die gebeurde in juli 2015. De Serviër Aleksander Mitrovic verkaste toen voor 18,5 miljoen euro van Anderlecht naar de Engelse club Newcastle United. Vooral de spelersmakelaars die de transfer regelden worden geviseerd. De actie draait dus niet over transfers uit de periode onder de nieuwe voorzitter Marc Coucke. 

Aleksander Mitrovic, zo'n 2 maanden vóór de transfer

Ook inval bij managementbureau: "wij weten van niks"

Ook op verschillende andere plaatsen zijn er huiszoekingen geweest. Onder meer bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond in Laken. Dat is op zich niet onlogisch, want daar worden kopieën van contracten en transfers bewaard. Volgens woordvoerder Stefaan Van Loock werden inderdaad een aantal documenten meegenomen over transfers.

One Goal Management is niet tussengekomen in deze transfer. Misschien is er verwarring met een andere vennootschap?

Advocaat Tim Dierynck

Maar er was ook een inval in Schaarbeek bij One Goal Management, een klein managementbureau dat transfers regelt. De advocaat van het bureau Tim Dierynck zegt dat zijn cliënt heel verrast reageert op de inval. "Mijn cliënt heeft me verzekerd dat ze er niks mee te maken heeft. Ze is niet tussengekomen in deze transfer. Ze is erg verwonderd dat ze daarin betrokken wordt", aldus de advocaat. "Misschien is er sprake van verwarring met een andere venootschap in een ander land? Maar dan zou men dat toch hebben moeten nagezien", suggereert de advocaat. "We zullen het onderzoek afwachten. De waarheid zal wel aan het licht komen. Maar imagoschade is er alvast. We zullen ons moeten beraden of we daaromtrent verdere stappen moeten in nemen."

Ook in de omgeving van Anderlecht wordt ontkend dat One Goal Management iets te maken had met de transfer van Mitrovic. Opvallend wel, in een rapport van de Voetbalbond over transfers in de periode 2015-2016, wordt het kleine managementbureau wel degelijk vermeld -als enige- bij de transfer van Mitrovic, wat de inval zou kunnen verklaren. Bronnen binnen het gerecht zeggen wel dat de huiszoeking bij One Goal eerder gebeurde "om dat spoor te kunnen afsluiten".

In een officieel rapport wordt One Goal Management gelinkt met de transfer van Mitrovic

Het federaal parket benadrukt dat de actie helemaal losstaat van "Operatie Zero", het grote voetbalschandaal in ons land dat in oktober losbarstte.

Woordvoerder voetbalclub: "Anderlecht verleent volledige medewerking"

"RSC Anderlecht verleent zijn volledige medewerking", reageert woordvoerster Marie Verbeke. Op het oefencentrum in Neerpede bevindt zich ook de administratiedienst van paars-wit. De club onthoudt zich voorlopig dan ook van commentaar tot er meer duidelijkheid is. Vermoedelijk zijn documenten van de transfer in beslag genomen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen