Israëlische premier wil nederzetting op Golanhoogten naar Trump noemen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil een nieuwe nederzetting op de bezette Golanhoogten naar de Amerikaanse president Donald Trump noemen, dat zei Netanyahu tijdens een videoboodschap. De premier wil op deze manier Trump bedanken omdat de Amerikaanse president vorige maand de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten heeft erkend.

“De Israëliërs zijn diep ontroerd door de historische beslissing van Trump”, zei Netanyahu nog. "Daarom wil ik na de feestdagen een resolutie voorstellen om een nieuwe gemeenschap op te richten op de Golanhoogten genoemd naar president Donald J. Trump." 

De Israëliërs zijn diep ontroerd door de historische beslissing van Trump

Benjamin Netanyahu

Eind maart heeft Trump een verklaring ondertekend waarin staat dat de VS de Golanhoogten erkent als Israëlisch territorium. Op deze beslissing kwam internationaal heel wat kritiek. 

Israël had in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, het grootste deel van de Golanhoogten veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar de internationale gemeenschap heeft die annexatie niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat Israël bezet houdt.

Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem

Vorig jaar maakte Trump al even omstreden beslissing om de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat veroorzaakte ophef omdat zowel de Israëli’s als de Palestijnen aanspraak maken op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Op de Golanhoogten wonen nog steeds zowat 20.000 druzen die een vertakking van de islam aanhangen en de Israëlische nationaliteit weigeren. Daarnaast leven er naar schatting 25.000 Israëlische kolonisten.