Videospeler inladen...

Politici reageren op peiling: N-VA is "angstig", Groen wil "hand reiken aan progressieve partijen" 

Hoop en wanhoop. Zo zou je de reacties van de voorzitters van Groen en N-VA op de laatste politieke peiling kunnen samenvatten. N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt "angstig" te worden van de goede scores van linkse partijen in Brussel en Wallonië. Ook de voorzitter van CD&V, Wouter Beke, is "niet tevreden" met de score van zijn partij. Bij Groen klinkt voorzitster Meyrem Almaci dan weer "hoopvol". Zij wil "de hand reiken naar progressieve partijen" na de verkiezingen. 

"De angst slaat mij om het hart als ik deze peiling zie. Ik heb de uitslagen in Wallonië goed bekeken. Meer dan 60 procent van de mensen stemt daar links of uiterst links", klinkt het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De ochtend" op Radio 1.

De angst slaat mij om het hart als ik deze peiling zie

Bart De Wever, voorzitter van N-VA

"Ga eens kijken in Vlaanderen en dan zie je dat Kristof Calvo (fractieleider van Groen, red.) misschien in de Wetstraat 16 zal zitten na de verkiezingen, omdat die door dat grote volksfront in Wallonië, aangevuld met enkele Vlaamse partijen, misschien een meerderheid haalt", zegt De Wever. "We moeten dat blokkeren", vindt de voorzitter.

Bekijk hier hoe de Franstalige partijen scoren bij onze peiling in Wallonië. Lees verder onder de grafiek: 

Regeringspartijen afgestraft?

N-VA blijft met zowat 28 procent dan wel uitgesproken de grootste partij in Vlaanderen, het lijkt niet vanzelfsprekend om opnieuw een Zweedse coalitie te vormen (met N-VA, CD&V en de liberalen) na de verkiezingen. Alle partijen die de afgelopen vijf jaar in een regering zaten, gaan er in de peiling op achteruit. 

Ook MR, de enige Franstalige partij waarmee N-VA in de regering zat, gaat er stevig op achteruit in Wallonië en Brussel. Volgens De Wever "raakte" de premier en voorzitter Charles Michel (MR)  "de pedalen kwijt" bij de val van de regering en heeft hij daardoor "veel geloofwaardigheid verloren". 

Bekijk hier de uitslagen van de Vlaamse partijen op onze politieke barometer. Lees verder onder de grafiek: 

Maar De Wever kijkt vooral met grote ogen naar de uitslagen van links in Wallonië. Ecolo gaat er daar met 14 procent op vooruit tegenover 2014, en de PTB (de Partij van de Arbeid in Vlaanderen, red.) stijgt bijna 10 procent. De Wever ziet dan ook "een democratische gespletenheid" van het land. Hij wil N-VA nu boven de 30 procent tillen bij de verkiezingen om "de deur op slot te zetten voor een linkse regering." Lukt dat niet, dan schuift de voorzitter het "confederalisme" als mogelijke oplossing naar voren, waarbij Vlaanderen en Wallonië meer verantwoordelijkheid krijgen. 

Beluister hier het volledige interview met Bart De Wever in "De ochtend" op Radio 1: 

Ook Bart Tommelein van Open VLD zegt dat hij "schrik heeft van de belastingspartijen op links, die een tsunami van belastingen op ons laten afkomen". "Het land heeft al een heel hoge belastingdruk, een van de hoogste van Europa", zegt Tommelein in "De ochtend".

"Als we iets moeten doen, is dat het overheidsapparaat laten afslanken en ervoor zorgen dat een aantal zaken vereenvoudigd worden." Het confederalisme zoals De Wever het voorstelt, ziet de liberaal dan weer niet zitten. Open VLD wil vooral "het economisch beleid" verderzetten, klinkt het. 

Bart Tommelein (Open VLD)

Tommelein, die zijn plekje in de Vlaamse regering opgaf om vroeger burgemeester van Oostende te kunnen worden, steeg opvallend in de populariteitspeilingen. Hij strandt nu op de zesde plaats in Vlaanderen. 

Beluister hier het volledige interview met Bart Tommelein in "De ochtend" op Radio 1: 

Bekijk hier welke politici populair zijn in Vlaanderen. Lees verder onder de afbeelding: 

Tot slot ziet ook CD&V met lede ogen aan hoe ze zakken in de peiling. De partij eindigt op 14,7 procent, bijna 4 procentpunt minder dan in 2014. "Mocht dit het resultaat zijn, zou ik daar niet tevreden mee zijn", zegt voorzitter Wouter Beke (CD&V), die "andere signalen" merkt "op het terrein". "De val van de regering heeft dat waarschijnlijk beïnvloed", gelooft Beke. "Maar als twee op de drie Vlamingen nog niet beslist hebben, denk ik dat we wel zullen zien." 

Wouter Beke (CD&V)

Oppositie ziet kansen

Een heel ander geluid aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Een score van bijna 15 procent, een stijging van 6 procentpunten tegenover 2014 en een plaatsje als derde partij in Vlaanderen. Voorzitster van Groen Meyrem Almaci kan niet anders dan "tevreden" zijn met de laatste peiling. Toch stijgen de groenen in Vlaanderen minder dan in Wallonië, waar Ecolo 22 procent haalt en er bijna 14 procentpunten op vooruitgaat tegenover 2014. Een teken dat er nog heel wat "onbeslisten" te overtuigen zijn, denkt Almaci. 

Een maand voor de verkiezingen trekt de voorzitster haar conclusies: "De regeringspartijen leveren fors in, een duidelijk signaal. Het beleid waarbij de factuur bij de gewone mensen wordt gelegd, de files stijgen, de klimaat­problematiek niet wordt aangepakt, mensen willen daar verandering in." 

Een remake van de huidige coalitie is verre van evident. Dat zou het signaal van de mensen negeren

Meyrem Almaci, voorzitster van Groen

Opnieuw een Zweedse regering ziet Almaci daarom niet zitten. "Een remake van de huidige coalitie is verre van evident. Dat zou het signaal van de mensen negeren." Toch sluit Almaci niets uit: "Ik ben bereid om op zoek te gaan naar gelijkenissen met alle partijen, maar het is veel moeilijker met N-VA dan andere partijen. Daarom gaat mijn uitgestoken hand eerst naar de andere progressieve partijen." 

Meyrem Almaci (Groen)

Beluister hier het volledige interview met Meyrem Almaci (Groen) in "De ochtend" op Radio 1: 

Iets minder enthousiasme bij SP.A. De partij stijgt in deze peiling opnieuw boven de "magische grens" van 10 procent, maar toch is voorzitter John Crombez niet helemaal gerust. "Peilingen zijn maar peilingen", klinkt het.

Al vindt Crombez met deze score ook dat de volgende regering "een progressieve" moet zijn. "Wat we niet kunnen verdragen is dat er opnieuw een neoliberale regering komt die alles in de facturen van de mensen stopt. Hier een miljard aan Electrabel, daar een aan de grootbanken, dat moet gekeerd worden."  

John Crombez (SP.A)

De uitersten

In de peiling is ook de stijging van het uiterst linkse PVDA en het uiterst rechtse Vlaams Belang opvallend. Een signaal, vindt voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang), dat er iets scheelt aan "het politiek bestel". "De partijen in het centrum beginnen almaar meer op elkaar te lijken. De politiek is gebaat bij sterke en duidelijke profielen", vindt Van Grieken.

De voorzitter is dan ook nog niet helemaal tevreden met de score van 9,3 procent. "Ik heb de ambitie om er nog een paar procent bij te doen", zegt Van Grieken, "net zoals we gedaan hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen." PVDA-voorzitter Peter Mertens is wel tevreden met de gepeilde score, en wil die nu "bevestigen" bij de verkiezingen in mei. "Daar zijn nog zes weken voor", zegt de voorzitter. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen