Nicola Sturgeon AFP or licensors

Premier Schotland: "Onafhankelijkheid geeft ons de beste toekomst"

"Onafhankelijkheid geeft ons de beste toekomst", dat heeft de eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon gezegd in een toespraak over de impact van de brexit op Schotland. De premier wil een referendum over onafhankelijkheid binnen deze legislatuur. De vraag naar een nieuw referendum werd verwacht. Maar de Britse premier Theresa May had eerder al laten weten dat het absoluut niet het moment is om nog verder aan te dringen op een nieuwe stemming.

Premier Sturgeon zei verder tegen het Schotse parlement dat ze een tweede referendum wil over de onafhankelijkheid van Schotland tegen 2021, als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. In mei 2021 zijn er opnieuw parlements­verkiezingen in Schotland. Het wetgevend werk voor het referendum wil ze dit jaar nog afronden.

Het is onze oplossing om de grote schade die de brexit zal veroorzaken te voorkomen

Nicola Sturgeon

“Het is onze oplossing om de grote schade die de brexit zal veroorzaken te voorkomen”, zei premier Sturgeon voorts in haar toespraak. “Gebaseerd op wat we de laatste drie jaar gezien hebben, heeft Westminster gefaald. Het is afgegleden naar chaos. Het dient de Schotse belangen absoluut niet.” Volgens de premier moeten de Schotten een keuze kunnen maken. "Brexit was niet de keuze van de Schotten", zei ze nog. 

De premier hield een uitvoerig pleidooi voor een referendum. Maar Sturgeon benadrukte ook dat in alle haast een referendum organiseren geen oplossing zal bieden. 

Gebaseerd op wat we de laatste drie jaar gezien hebben, heeft Westminster gefaald. Het dient de Schotse belangen absoluut niet

Nicola Sturgeon

Nog geen vraag voor toelating aan Britse regering

Sturgeon zei verder dat ze nog niet aan de Britse regering gaat vragen om de "section 30" aan te passen, die het onafhankelijkheidsreferendum in 2014 mogelijk maakte. Het Schotse parlement kan niet zelfstandig een legaal bindend referendum organiseren en moet daarvoor eerst toestemming vragen aan de Britse regering.

De Britse regering heeft al laten weten dat ze dit niet zal toestaan. Maar Sturgeon is ervan overtuigd dat als de vraag naar een tweede referendum en onafhankelijkheid verder groeit bij de bevolking, de Britse regering “de wil van het volk niet zal kunnen tegenhouden”.