Stormloop op tuincentra voor nieuwe planten door droogte afgelopen zomer

Er is een stormloop bezig op plantencentra. Door de superdroge zomer van vorig jaar moeten veel mensen nieuwe struiken en bomen aanplanten of stukken tuin opnieuw aanleggen. In het Genker plantencentrum hebben ze 5 fulltime krachten extra en een aantal uitzendkrachten in dienst moeten nemen om de klanten te kunnen helpen. En ook om nu, in april al, de planten in het centrum extra water te geven.

"April en mei zijn traditioneel de drukste maanden", zegt Bart Hiemeleers van het Genker plantencentrum. "Dit jaar is april nog drukker. Iedereen heeft wel wat schade in zijn tuin. We hebben dat in het najaar ook al gemerkt maar nu is het wel erg extreem."

Hagen hebben het moeilijk

"Het zijn vooral bladhoudende planten die het moeilijk hebben gehad. Eén van de slachtoffers is de rododendron, die bladhoudend zijn maar ook nog een ondiep wortelgestel hebben", zegt Bart Hiemeleers van het Genker plantencentrum. "Ook bladhoudende hagen zoals laurier, taxus en ligustrum hebben erg afgezien. En het vreemde is dat die schade in de zomer nog niet goed te zien was. De hagen zijn pas veel later bruin geworden en daarom worden die hagen pas nu vervangen. 

Sommige planten niet in voorraad

"Er is momenteel een tekort aan sommige soorten planten waardoor die ook weer duurder worden. Bart Hiemeleers: "Wij hebben in ons plantencentrum 4.400 soorten planten maar sommige soorten zijn schaars geworden. Wij verkopen eigenlijk alleen aan particulieren maar ook tuinarchitecten komen nu bij ons aankloppen omdat ze bepaalde soorten planten niet meer vinden in de groothandel. Blijkbaar zijn zij zelfs bereid voor die planten de prijs voor particulieren te betalen. En die duurdere prijs bij de aankoop door de tuinarchitect, voelt de klant natuurlijk ook in zijn portemonnee."

Volgend seizoen duurdere planten

"Wij voelden in het najaar dat er in de lente een tekort ging zijn", gaat Bart verder. "Daarom hebben wij toen al partijen planten bijbesteld. Een voordeel is ook dat de nieuwe teelt, door het goede weer, sneller aan de groei is geraakt waardoor die ook weer sneller te koop kan aangeboden worden. Maar toch denk ik dat de prijzen van de planten volgend seizoen gaan stijgen. Er is gewoon een tekort en bovendien hebben de kwekers meer tijd en werk moeten steken in de teelten van de laatste jaren."

Grassoorten en lavendel

"Veel mensen willen ook hun buxus vervangen omdat die ook nog eens geleden heeft onder de buxusmot", gaat Hiemeleers verder. "Mensen willen geen 6 keer per jaar sproeien en dan ook nog eens 2 keer per jaar snoeien. Zij kiezen bijvoorbeeld voor grassoorten en lavendel omdat er weinig werk aan is en die kunnen wel goed tegen de droogte. Er worden ook opnieuw veel meer planten met bloemen gezet, en dat is dan natuurlijk weer een goede zaak voor de biodiversiteit in je tuin."

Verkoop éénjarigen ook al gestart

"Wat we ook merken", zegt Hiemeleers, "is dat de verkoop van de éénjarigen al gestart is. Mensen hebben al op hun terras gezeten en willen ook daar wat kleur. Ze beginnen dus ook al bloembakken te vullen. Daardoor valt de verkoop van planten, struiken en bloemen samen en moeten we ons echt goed organiseren om alle mensen goed te kunnen bedienen."

Sproeien, sproeien, sproeien, ...

"Mensen die nu nieuwe planten zetten, moeten die zeker goed water geven", waarschuwt Hiemeleers. "Mijn medewerkers maken de klanten daar zeker attent op. Je moet ook opletten met hagen die al in het najaar geplant zijn", zegt Bart, "want in tegenstelling tot wat je zou denken, hebben die hagen nog veel water nodig om te voorkomen dat ze nu toch nog zouden verdorren. Sproeien, sproeien, sproeien, ... is dus de boodschap!"

Meest gelezen