Uniek experiment in Zoo Antwerpen: speciaal lichteffect moet pinguïns helpen bij partnerkeuze

De koningspinguïns uit de zoo van Antwerpen hebben in hun verblijf nieuwe uv-lampen gekregen. Die bootsen niet alleen het natuurlijk zonlicht nog beter na, maar moeten de dieren ook een handje helpen bij hun partnerkeuze. Door het uv-licht kunnen de pinguïns voortaan felroze vlakken zien op de snavel van hun soortgenoten. En dat zegt iets over hun conditie en vruchtbaarheid.

In Vriesland, het verblijf van de pinguïns in de zoo van Antwerpen, is de verlichting heel belangrijk. De lampen bootsen er exact de natuurlijke lichtcyclus na van de subarctische regio’s, het gebied waar de pinguïns vandaan komen. De lengte van de dagen verschilt er erg in vergelijking met ons land, en dat heeft ook een invloed op de broedcyclus van de pinguïns.

Maar na wetenschappelijk onderzoek schakelt Zoo Antwerpen nu als eerste in Europa over naar een vrij nieuwe lichttechnologie: light emitting plasma, of LEP-lampen. Die zouden een extra breed lichtspectrum hebben en ook ultraviolet licht uitstralen.

Dat uv-licht laat bepaalde vlakken op de snavel van de koningspinguïn oplichten. Krijgt die een felroze, paarse kleur dan wil dat zeggen dat het dier geslachtsrijp en in goede conditie is. Op die manier kan de nieuwe verlichting helpen bij de partnerkeuze van de pinguïns.

Simulatie van het verschil met uv-licht (links) en zonder uv-licht (rechts)

"Pinguïns kijken naar elkaar op erg verschillende manieren", vertelt Jan Dams, coördinator dierenzorg bij Zoo Antwerpen. "Glanzen de veren mooi? Zijn de ogen helder? Eén van de aspecten die daarbij hoort, is die weerkaatsing van het uv-licht op de snavel. We hopen dat dit leidt tot een beter kweeksucces van de bedreigde soort die zich niet makkelijk voortplant.”

De wetenschappers binnen Zoo Antwerpen zullen nu gaan vergelijken wat de concrete impact van de lampen op termijn is. "Gaan er meer bevruchte eieren zijn? Zal er betere koppelvorming zijn? We zijn zelf zeer benieuwd."

Bezoekers zullen helaas niet kunnen genieten van het kleurenspel, omdat uv-licht voor het menselijk oog onzichtbaar is.

Bekijk hieronder de video van Zoo Antwerpen over de nieuwe lampen. Meer info over de wetenschappelijke projecten van de zoo van Antwerpen en Planckendael leest u hier.

Meest gelezen