Videospeler inladen...

Kunstwerk van 1.100 m² van Gilles Van Schuylenbergh kleedt hogeschool Odisee in Aalst aan

In Aalst wordt vandaag een kunstwerk van 1.100 m² aan de campus van hogeschool Odisee ingehuldigd. Kunstenaar Gilles Van Schuylenbergh werkte zeven maanden aan het werk "A time and space odisee" dat de volledige gevel van het gebouw omringt. Het werk van 1.100 m² is een halve kilometer lang, het is een afbeelding van wat er zich in en rond het gebouw afspeelt. 

Een tweetal jaar geleden waren er twee metalen panelen van de gevel naar beneden gevallen en uit veiligheidsoverwegingen is toen de hele bekleding weggehaald. De renovatie is gespreid over verschillende jaren en om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van personeel en studenten die het allemaal wat kaal vonden, werd er voor een kunstzinnige oplossing gekozen. 

Kunstenaar Gilles Van Schuylenbergh werd aangesproken voor het project. Hij wilde al lang een werk maken in de publieke ruimte en wil ook helpen de kloof tussen moderne kunst en het publiek te dichten. "Moderne kunst lijkt op een voestuk te staan, nochtans moet je geen kunstgeschiedenis gestudeerd hebben om van kunst te genieten." 

(lees verder onder de foto)

Odisee - Gilles Van Schuylenbergh

"Toen ik voor het eerst kwam kijken naar de gevel van de campus, wist ik niet goed wat de hogeschool allemaal aanbiedt en doet", geeft Van Schuylenbergh toe. "Ik verwachtte saaie klaslokalen en veel gangen, maar niet dat er labo's van opleidingen zoals bouw of elektromechanica waren, en auditoria, een sportzaal, een snoezelruimte, een simulatiecentrum met een hoogtechnologische medische pop... Ik heb de persoonlijke ontdekkingsreis van die verschillende werelden vastgelegd met mijn fototoestel en daarna de versnippering in tijd en ruimte terug aan elkaar geschilderd. De voorgevel geeft een reflectie van de omgeving en op de zijgevels zie je wat er zich in het gebouw zoal afspeelt. Het kunstwerk is zo communicatie geworden: het is van buitenaf lezen wat er binnenin gebeurt. Dit is een werk waar je telkens je ernaar kijkt iets anders kunt opmerken."

Wellicht is het kunstwerk in Aalst op dit moment het grootste in Vlaanderen gemaakt door één artiest, zegt Candice De Windt, directeur Onderwijs en Onderzoek van Odisee. "Kunstenpunt is dat op dit moment nog aan het onderzoeken. In Oostende is er nu het streetartfestival The Crystal Ship. Die werken hebben een blijvend karakter en zijn gemaakt door meerdere kunstenaars, maar wellicht is dit werk in Aalst op dit moment het grootste in Vlaanderen gemaakt door één artiest." 

Odisee - Gilles Van Schuylenbergh

Bekijk in deze video het kunstwerk in totaliteit: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen