Videospeler inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie: "Beperk schermtijd jonge kinderen tot één uur per dag"

Kinderen jonger dan 5 jaar kijken best niet langer dan één uur per dag naar een scherm. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een aantal nieuwe richtlijnen. Kinderen jonger dan twee jaar zitten zelfs beter helemaal niet voor de tv of een computerscherm. De WHO wil kinderen meer aanzetten tot bewegen en zo gezondheidsproblemen op latere leeftijd vermijden. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor het eerst richtlijnen gepubliceerd voor kinderen jonger dan 5 jaar. Daarin wordt aanbevolen dat jonge kinderen meer moeten bewegen en minder vaak naar schermen mogen kijken. Op die manier wil de WHO obesitas en slaapproblemen op latere leeftijd vermijden.

Voor kinderen jonger dan één jaar zegt de richtlijn dat schermen het best volledig worden vermeden. Ook zitten zij beter niet langer dan één uur aan één stuk vast in een kinderstoel, buggy of wipper. Ook zij moeten al worden aangemoedigd om zo veel mogelijk te bewegen. Kinderen die nog niet mobiel zijn liggen volgens de WHO best minstens een half uur per dag op hun buik. Deze kinderen hebben 14 tot 17 uur slaap per dag nodig (0 tot 3 maanden) of 13 tot 16 uur (4 tot 11 maanden).

Kinderen tussen 1 en 2 jaar zouden dagelijks minstens drie uur verschillende fysieke activiteiten moeten doen, van gemiddelde tot hoge intensiteit. Ook zij zitten beter niet meer dan 1 uur vast aan een stuk. Deze kinderen hebben 11 tot 14 uur slaap nodig.

Voor kinderen tussen 2 en 5 jaar wordt de schermtijd best beperkt tot een maximum van één uur per dag. Ook zij zouden dagelijks minstens drie uur moeten bewegen en spelen. In totaal zouden ze 10 tot 13 uur per dag goed moeten slapen. 

Kinderen die op jonge leeftijd voldoende bewegen, hebben minder kans op overgewicht en slaapproblemen op latere leeftijd

Greet Cardon, bewegings- en sportwetenschapper UGent

"Jonge leeftijd cruciaal om gezonde gewoontes te leren"

Dat de WHO richtlijnen lanceert voor zeer jonge kinderen is opvallend en gebeurt nu voor het eerst. "Kinderen die al op heel jonge leeftijd een gezonde levensstijl meekrijgen, voldoende bewegen en slapen, nemen die gewoontes dikwijls over voor de rest van hun leven", zegt de WHO daarover.

"Kinderen die op jonge leeftijd voldoende bewegen, hebben minder kans op overgewicht en slaapproblemen op latere leeftijd", zegt ook professor Greet Cardon van de vakgroep bewegings- en sportwetenschappen van de universiteit van Gent. "Het is net die jonge leeftijd, rond de 3 à 4 jaar, die zo belangrijk is om die ontwikkeling tegen te gaan."

"Ook kinderen jonger dan één jaar moeten al veel ruimte krijgen zodat ze de kans krijgen om alles te leren en te ontdekken. Om te leren rollen en te kruipen. Als ze op die leeftijd vaak vastzitten in hun stoel of kinderwagen ga je die ontwikkeling tegengaan die zo belangrijk is voor kinderen", zegt professor Cardon.

De volledige richtlijnen van de WHO kan u nalezen op hun website.

De richtlijnen die het Vlaams Instituut voor Gezond Leven al langer hanteert, liggen in dezelfde lijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen