Videospeler inladen...

Vijf verdachten aangehouden voor gijzeling en moord na dood jongen van 9 in asielcentrum Broechem

Ook de vijfde verdachte voor de dood van een jongen van 9 in het asielcentrum van Broechem is aangehouden door het parket. Ze worden verdacht van gijzeling en moord. Dat meldt het parket. De vijf verdachten verschijnen dinsdag voor de raadkamer, die moet beslissen of ze ook nadien aangehouden blijven.

In het opvangcentrum van Fedasil in Broechem, een deelgemeente van Ranst, was al sinds maandagavond een jongen van 9 vermist. Hij werd er die avond voor het laatste gezien toen hij met een fiets door het asielcentrum reed. Sindsdien was hij spoorloos.

Maandagavond kwam de politie meteen ter plaatse en werd het fietsje waarmee de jongen reed teruggevonden, maar van de jongen was geen spoor. Er werd daarop een zoekactie opgestart.

Het lichaam van de jongen werd uiteindelijk gisteren iets voor 16 uur teruggevonden in een sloot op de terreinen van het opvangcentrum. Het was een verdacht overlijden. De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter kwamen ter plaatse om het overlijden te onderzoeken. 

Uiteindelijk werden vijf verdachten opgepakt. Vier van hen zijn in de late namiddag aangehouden. De vijfde verdachte is intussen ook aangehouden. De vijf mannen worden verdacht van gijzeling en moord. De vijf zijn allemaal meerderjarig, tussen de 19 en 34 jaar oud. Volgens onze informatie gaat het om Palestijnen.

Dat het parket de feiten ook kwalificeert als gijzeling, is voor de familie geen verrassing. Volgens enkele familieleden van de jongen kregen onder meer de moeder en de vader afgelopen week berichten om losgeld te eisen voor de jongen. Het zou gaan om een bedrag van 100.000 euro dat werd geëist. Het parket geeft echter geen details, in het belang van het onderzoek.

Fatma Taspinar in Broechem: "Drie verdachten verbleven in het asielcentrum, de twee andere verdachten niet"

Videospeler inladen...

Oom van slachtoffer: "Dit asielcentrum moet dicht"

De familie van de overleden jongen is ontzet over de feiten en wil harde maatregelen. "Er zijn veel kinderen in het asielcentrum, maar er is binnen geen controle en ook geen verzorging. Het asielcentrum moet dicht", zegt Bassam Shahata, de oom van de jongen. 

De bewoners van het asielcentrum in Broechem voelen zich onveilig. "De politie is nog met het onderzoek bezig en zegt dat het nog niet 100 procent zeker is dat de vijf opgepakte mensen ook degenen zijn die het jongetje hebben vermoord", zegt de 12-jarige Mirelah Mukhtari. "De politie vraagt ons om geduld te oefenen, maar dat gaat niet. Zelfs ik ben bang, een volwassen vrouw, dus mijn kinderen ook", zegt Maryam Mukhtari, de moeder van Mirelah.

Voor Fedasil is de belangrijkste opdracht na het overlijden van de 9-jarige jongen de opvang van de kinderen in het asielcentrum. "Het jongetje was goed gekend in het centrum en had hier veel vriendjes. Die hebben nood aan een aangepaste opvang. Daar zijn we vandaag vooral mee bezig", zegt Mieke Candaele van Fedasil.

Hoe reageren de bewoners van het asielcentrum? Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen