Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amnesty International: "1.600 burgers gedood bij internationaal offensief tegen IS in Raqqa"

Bij het offensief tegen IS in Raqqa, Syrië, heeft de internationale coalitie geleid door de Verenigde Staten meer dan 1.600 burgers gedood. Dat zeggen de ngo's Amnesty International en Airwars. "Veel van de luchtbombardementen waren onnauwkeurig en tienduizenden artillerie-aanvallen waren willekeurig", zeggen ze. De internationale coalitie erkent slechts 159 burgerdoden. 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Britse ngo Airwars voerden een onderzoek naar het offensief tegen IS in de Syrische stad Raqqa, van juni tot oktober 2017. Hun bevindingen maakten ze bekend op de interactieve website "Rhetoric versus Reality: How the "most precise air campaign in history" left Raqqa the most destroyed city in modern times". Amnesty International spreekt van het "grootste onderzoek naar burgerdoden in een hedendaags conflict".

Het IS-bolwerk Raqqa werd in 2017 heroverd op terreurgroep IS. Amerikaanse, Britse en Franse gevechtsvliegtuigen voerden duizenden luchtaanvallen en artillerieaanvallen uit op de stad. Maar bij die aanvallen kwamen ook 1.600 burgers om het leven, becijferden Amnesty International en Airwars.

"Veel van de luchtbombardementen waren onnauwkeurig en tienduizenden artillerie-aanvallen waren willekeurig", zegt Donatella Rovera, Senior Crisis Response Advisor bij Amnesty International. "Het is dus geen wonder dat ze honderden burgers hebben verwond en gedood." 

Interviews en satellietbeelden

Aan dat aantal van 1.600 burgerdoden kwamen Amnesty International en Airwars door enerzijds honderden interviews ter plaatse af te nemen, en anderzijds door analyse van satellietbeelden.

Onderzoekers interviewden gedurende twee maanden meer dan 400 getuigen. Daarnaast was er het zogenoemde "Strike Trackers"-project. Daarmee konden Amnesty International en Airwars vaststellen wanneer de 11.000 verwoeste gebouwen in Raqqa werd geraakt. In totaal werden meer dan 2 miljoen satellietbeeldframes geanalyseerd.

De twee ngo's legden hun bevindingen meermaals voor aan de door de VS geleide militaire coalitie, maar die erkent voorlopig maar 159 burgerdoden. De rest doet ze af als "niet geloofwaardig".

Beide organisaties roepen de VS en de coalitielanden op om een einde te maken aan "twee jaar van ontkennen". Ze vragen ook dat er een onafhankelijk, onpartijdig mechanisme komt dat onderzoek doet naar burgerslachtoffers. 

Meest gelezen