AP2004

Belgen blijven grote voorstanders van EU-lidmaatschap

De overgrote meerderheid van de Belgen blijft rotsvast overtuigd van de voordelen van Europees lidmaatschap. Dat blijkt uit de resultaten van de meest recente Eurobarometer, een grootschalige peiling naar de houding van de bevolking ten aanzien van de Europese Unie. 

Ruim 70 procent van de Belgen vindt het Belgische lidmaatschap van de EU een goede zaak. Drie vierde meent dat Europees lidmaatschap voordelig is voor ons land. Evenveel Belgen zouden zelfs voor een verlengd verblijf stemmen bij een eventueel referendum. De Belg staat daarmee positiever ten aanzien van het Europees project dan de gemiddelde Europeaan. 

Steun voor Europees project is historisch hoog

Opvallend is ook dat de steun voor het Europees project nooit hoger is geweest: 60 procent van de Europeanen vindt het lidmaatschap van de Unie een goede zaak. Dat is het hoogste cijfer sinds de periode tussen de val van de Berlijnse Muur en de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992. Enkel in Italië ziet men meer nadelen dan voordelen.

Toch weerklinkt ook in andere lidstaten kritiek. Op de vraag of de Europese Unie in de juiste richting evolueert, antwoordt 50 procent expliciet negatief. Frankrijk zet daarbij de toon: 66 procent van de inwoners vindt dat de EU de verkeerde kant opgaat. Ook 53 procent van de Belgen deelt deze mening, al bedroeg dit percentage in september 2018 nog 61 procent. Ondanks het enthousiasme over het EU-lidmaatschap heersen er dus nog steeds vragen over de richting waarin de Unie evolueert. 

De Eurobarometer werd uitgevoerd bij 26.966 Europeanen, onder wie 1.043 inwoners van België, tussen 19 februari en 4 maart 2019.

Meest gelezen