Henk Otten verlaat partijtop van Thierry Baudet, hij was een van de mede-oprichters

In Nederland stapt een van de medeoprichters van het Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, op als bestuurslid, een paar weken na de succesvolle provinciale verkiezingen. Naar eigen zeggen doet Henk Otten dat in het belang van de partij. Hij noemt zich het slachtoffer van een karaktermoord.

Baudet en enkele medestanders beschuldigen Otten van diefstal uit de partijkas. Otten heeft het moeilijk met de almaar rechtsere koers van Forum voor Democratie. Normaal gezien zou Henk Otten fractievoorzitter zijn geworden voor FVD in de Nederlandse Eerste Kamer, vergelijkbaar met onze Senaat. Het is onduidelijk wat er nu zal gebeuren.  

Onfrisse zaak

Eerder deed het partijbestuur een oproep aan Otten om op te stappen. Otten zou 30.000 euro uit de partijkas hebben "gegraaid". Otten zegt dat hij zichzelf dat bedrag heeft uitgekeerd als vergoeding voor het vele extra werk bij de fondsenwerving voor de partij. Intussen heeft hij het bedrag weer in de partijkas gestort. 

Otten en Baudet kennen elkaar al lang, van toen het Forum voor Democratie toch iets minder extreemrechts en populistisch was. Baudet is opgeschoven, Otten bleef relatief gematigd. FVD won de provinciale verkiezingen enkele weken geleden. Gevolg was dat de regering-Rutte haar meerderheid verloor in de Eerste Kamer.  

foto ANP

Meest gelezen