Videospeler inladen...

"Hij verdient een mooi plekje in onze klas": medeleerlingen rouwen om overleden Palestijnse jongen

De dood van het 9-jarige Palestijnse jongetje in het asielzoekerscentrum in Broechem leidt tot veel vragen, waaronder: hoe moet je kinderen over dit nieuws vertellen? Die vraag is vooral van belang bij klasgenootjes van de asielzoeker, die vermoedelijk door moord om het leven is gekomen.

In het asielzoekerscentrum van Broechem is gisteren het lichaam van een 9-jarig Palestijns jongetje gevonden. Het parket heeft vijf mannen aangehouden, allemaal meerderjarigen. Er zijn sterke aanwijzingen dat het om moord gaat.

Groot verdriet

Het verdriet op school is groot. Hoe ga je als leerkracht om met dit nieuws en hoe breng je dit aan je leerlingen? "Karrewiet" ging langs bij docente Karen van het vierde leerjaar van de school waar het jongetje zat. "Hij had een hecht plaatsje binnen de groep. En hij had ook een goede band met andere kinderen die in het centrum verbleven. Hij was graag gezien bij ons."

Uit de "Karrewiet"-reportage in de school valt op te maken dat vooral op creatieve manier wordt stilgestaan bij de dood van hun klasgenootje: er worden spontaan herdenkingshoekjes ingericht, knutselwerkjes neergezet en hartjes getekend.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"We hebben dit hoekje gemaakt. Als wij hier komen zitten, kunnen we toch nog een beetje aan hem denken", zo reageert een klasgenootje over de speciale plek die de jongen in een gedenkruimte in de klas heeft gekregen. "Er zijn veel leuke herinneringen aan hem, hij hoort nog steeds in onze klas. Hij verdient dus een mooi plekje."

Ik heb een gebroken hart getekend

Een van de klasgenootjes van de jongen

"Een gebroken hart heb ik getekend", zegt een ander leeftijdsgenootje, die tegenover het asielcentrum waar het jongetje verbleef, woont. "Het is heel erg dat ze dit hebben gedaan. Daarom een gebroken hart. Hij is gekomen voor een beter leven, maar het is erg spijtig dat hij nu dood is."

Lees verder onder de foto:

Karrewiet

Het verdriet wordt op de school, waar het jongetje zat, ook massaal gedeeld. Er wordt veel stilgestaan bij de dood van de jongen. En dat is maar goed ook, vindt kinderpsychologe bij Ketnet Telidja Klaj. "Het is zeer moeilijk, want opeens is een kind uit de klas gerukt. De tijd moet in die klas even stilstaan, ze moeten het uitdrukken op hun eigen manier." En dat doen ze, zoals we hierboven dus kunnen zien.

Kinderen moeten er in een veilige omgeving vragen over kunnen stellen

Telidja Klaj, kinderpsychologe

Het nieuws verbloemen voor je kind is geen goed idee, zegt Klaj.  "Als je het verzwijgt, maakt een kind er een groter verhaal van, met zijn of haar eigen fantasie. Dat moet je niet willen. Kinderen moeten leren om over een vervelende boodschap te praten. Heb het er dus over en begin er ook zelf over. Ze gaan het in het nieuws horen, dus ze moeten er in een veilige omgeving vragen over kunnen stellen."

Meest gelezen