In Neufchâteau moeten de gemeenteraadsverkiezingen worden overgedaan, na vermoedens van kiesfraude

De gouverneur van de provincie Luxemburg heeft de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar in Neufchâteau ongeldig verklaard. Burgemeester Dimitry Fourny van CDH wordt ervan beschuldigd fraude te hebben gepleegd met volmachten. Er moet nu in de maand juni opnieuw worden gestemd.  

Alles samen zijn er in Neufchâteau 21 mensen in verdenking gesteld van fraude. De beschuldigden zouden volmachten op naam van bewoners van een rusthuis hebben gebruikt om twee keer te gaan stemmen en op die manier de lijst van burgemeester Fourny te steunen.  

Volgens de gouverneur zijn 56 volmachten "verdacht". En dat terwijl de uitdager van Fourny, Yves Evrard van de MR, op een haar na een beslissende zetel heeft gemist, met een verschil van 16 stemmen. Ook het gerecht onderzoekt de zaak en heeft behalve Fourny zelf meerdere familieleden van hem in verdenking gesteld.  

De zaak is een zware klap voor de CDH, de partij van Fourny, die het al niet goed doet in de peilingen. Fourny zou normaal ook lijsttrekker zijn bij de verkiezingen van 26 mei maar dat gaat nu niet door. Fourny wil zich wel opnieuw kandidaat stellen bij de heruitgave van de gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden wellicht plaats op 16 juni. 

Meest gelezen