De cast van "Dallas". Kercheval staat rechts.

Cliff Barnes - de oliebaron die altijd van J.R. verloor - uit "Dallas" is overleden

Ken Kercheval (83), beter bekend als oliebaron Cliff Barnes uit de populaire televisieserie "Dallas", is overleden. "Dallas" was een Amerikaans familiedrama over geld, macht en intriges dat in de jaren 80 onafgebroken op tv liep. Kercheval speelde in alle seizoenen mee en... was de eeuwige pineut.

Kercheval was als Barnes de man die altijd probeerde het hoofdpersonage J.R. Ewing (Larry Hagman) de loef af te steken. Helaas met weinig succes. Oorspronkelijk kreeg Kercheval de rol van de bastaardzoon van Jock Ewing - Ray Krebbs - aangeboden, maar uiteindelijk werd hij de rivaliserende oliebaron.

"J.R. zat áltijd achter mij aan, ik moest mezelf verdedigen. Als ik iets niet koosjer deed, was dat omdat ik wel moest", vertelde hij over zijn personage Barnes ooit in een interview. Hij twijfelde na verloop van tijd best ook aan zijn rol. "Hoe laat ik het publiek geloven dat Barnes niet een of andere idioot is die blijft proberen om vervolgens toch weer op zijn donder te krijgen? Dus voegde ik er wat humor aan toe."   

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Sue Ellen toch een keer gekaapt

Barnes kon toch één keer "victorie kraaien": zo snoepte hij in seizoen twee Sue Ellen, de partner van J.R.,  af. Maar toen hij haar ten huwelijk vroeg, bedankte ze. J.R. had opnieuw gewonnen.  

De bedenker van "Dallas", David Jacobs, zegt dat Kercheval vroeger werd aanzien als de opvolger van Hollywoodidool James Dean. Kercheval begon zijn carrière op Broadway samen met Dustin Hoffman, in het stuk "Dead end" in 1959. Hij speelde later in tal van reeksen en films als "Kojak", "Starsky and Hutch", "ER", "The seven-ups" en "F.I.S.T.".

Kercheval was een verstokte roker. Hij zwoer trouw aan drie pakjes sigaretten per dag. Het kostte hem in de jaren 90 een long (door kanker). De acteur gaf ook toe dat hij twintig jaar lang verslaafd was aan alcohol.

Meest gelezen