Videospeler inladen...

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un schudt Russische president Poetin de hand in Rusland: "Dit is vooral aftasten"

In Vladivostok (in het verre oosten van Rusland) is de top begonnen tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het is het eerste bezoek van Kim Jong-un aan Rusland. De relaties tussen beide landen zijn gunstig geëvolueerd onder Poetin. Die wil een belangrijke tussenpersoon worden tussen Noord-Korea en het Westen. Rond de ontmoeting tussen de twee leiders hangt veel geheimdoenerij. 

Voor het oog van de verzamelde pers schudden Poetin en Kim Jong-un elkaar de hand. Het ging er gemoedelijk aan toe. Kim Jong-un gaf eerder al te kennen dat voor hem "een droom in vervulling" gaat. De twee leiders zullen onder meer praten over de situatie op het Koreaanse schiereiland. Poetin wil de Koreaanse nucleaire kwestie proberen op te lossen en steunt zijn collega om de relaties met de VS te normaliseren. 

(lees voort onder de foto)

AP

Rusland probeert - naast China - de tweede vriend te zijn

Correspondent Geert Groot Koerkamp ziet dat de betrekkingen tussen Noord-Korea en Rusland al langer zijn aangehaald: "Poetin heeft geleidelijk aan banden aangeknoopt met allerlei regimes in de wereld die een slechte relatie hebben met het Westen, denk maar aan Irak, Syrië én Noord-Korea. Zo heeft Rusland een paar jaar geleden een grote staatsschuld (11 miljard dollar) van Noord-Korea kwijtgescholden. Noord-Korea heeft dan weer de mogelijkheid om duizenden arbeiders in Rusland te laten werken en hen harde valuta te laten meebrengen, een belangrijke inkomstenbron. Rusland probeert daarmee om - naast China - de tweede vriend te zijn van Noord-Korea en een onderhandelingspositie te verwerven."

Verwacht geen grootse verklaringen

Rond de top in Siberië is al heel wat geheimdoenerij geweest. "We weten nu in elk geval dat de twee leiders bij elkaar zitten. Maar de agenda is officieel nogal vaag: praten over samenwerking, veiligheid, enz. De verwachting is niet echt dat er direct wat (een akkoord, red.) wordt ondertekend. Tegelijk zal de voorzitter van de Russische nationale veiligheidsraad een bezoek brengen aan de Zuid-Koreaanse president."

Groot Koerkamp verwacht achteraf ook geen grootse verklaringen van Poetin en Kim Jong-un. "Het is vooral het aftasten van elkaars standpunten, een persoonlijke kennismaking. Het zou me niet verbazen mocht Poetin een uitnodiging krijgen voor een bezoek aan Noord-Korea." 

Beluister hier het gesprek met correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen