Videospeler inladen...

Klimaatactivisten zetten Londen op stelten

Al voor de elfde dag op rij voeren klimaatactivisten actie in Londen. De betogers blokkeren belangrijke knooppunten in de stad, wat voor de nodige chaos zorgt. Met hun acties willen de activisten politici aanmanen om meer drastische maatregelen te nemen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Vandaag zijn de acties specifiek gericht tegen de financiële sector, die volgens de betogers "de verwoesting van het klimaat sponsoren".

De klimaatbetogers trekken vandaag ten strijde in "The City", het financiële hart van Londen. Ze blokkeren de straten aan de bank Goldman Sachs door op de grond te gaan liggen. Ook de doorgang naar de Bank of England is versperd. 

Activisten hebben ook een tijd lang de toegang tot de Londense beurs geblokkeerd. Ze stonden in een rij voor de deur en plakten zich aan elkaar en aan de muur vast. Ook in de drukke zakenwijk Canary Wharf werd er actie gevoerd. Enkele activisten klommen op een treinstel, een vrouw lijmde haar hand ook vast aan de trein.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De hinder is nog niet voorbij

De actievoerders aan de beurs en in Canary Wharf zijn verwijderd, maar de politie verwacht wel nog de hele dag hinder in de Britse hoofdstad. De organisatie die achter de acties zit heet "Extinction Rebellion". Het gaat om lokale klimaatactivisten.

Ze willen dat de regering de noodtoestand over het klimaat uitroept, dat het Verenigd Koninkrijk tegen 2025 CO2-neutraal is. Ook willen ze dat een burgerraad wordt opgericht om beslissingen over het klimaat te nemen.

Sinds het begin van de protesten op 15 april zijn al meer dan 1.000 actievoerders opgepakt. Vandaag was de laatste dag van protesten in Londen, maar de organisatoren hebben gezegd dat er in de toekomst nog meer acties komen.

Meest gelezen