Videospeler inladen...

Macron belooft belastingverlaging voor middenklasse en indexering van pensioenen onder de 2.000 euro

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn langverwachte speech gegeven met zijn beleidsmaatregelen als reactie op de maandenlange manifestaties van de “gele hesjes” in het land. Hij wil zijn beleid verderzetten maar doet ook enkele toegevingen aan de gele hesjes zoals de regels versoepelen om een referendum te organiseren, een belastingverlaging voor de middenklasse en pensioenen van minder dan 2.000 euro worden opnieuw geïndexeerd. 

"Ik wil dat we de pensioenen van minder dan 2.000 euro opnieuw indexeren, en dat vanaf 2021 geen enkel pensioen nog te weinig geïndexeerd wordt", zei Macron tijdens zijn speech.  Daarnaast wil hij ook de inkomstenbelasting "aanzienlijk" verlagen" voor de middenklasse.  Voorts wil hij de belastingvrije "gelehesjespremie", die eind 2018 werd ingevoerd, verlengen.  Deze maatregelen wil hij financieren door onder andere het afschaffen van fiscale uitzonderingen en de kosten van de overheid te verminderen.

Tevreden over eigen beleid

Macron zei ook dat hij tevreden is over zijn beleid en vindt dat de hervormingen die hij twee jaar geleden heeft ingevoerd goed lopen. "Ze moeten verdergezet en geïntensifieerd worden."  Verder zei de president dat hij zijn hervormingen niet ongedaan maakt. Zo zal hij niet terugkomen op zijn beslissing om de rijkentaks af te schaffen, omdat hij dat deed ten voordele van de economie. Wel wil hij nog steeds de Franse eliteschool École Nationale d’Administration (ENA) sluiten.

"Geen scholen en ziekenhuizen meer toe"

Aan de Fransen buiten de steden die zich in de steek gelaten voelen door de overheid, beloofde Macron dat er gedurende zijn mandaat geen scholen en ziekenhuizen meer worden gesloten. Tenzij op uitdrukkelijke vraag van de burgemeester. Daar was er bij de Fransen enorm veel ontevredenheid over, ze moeten namelijk vaak uren rijden om het dichtstbijzijnde hospitaal te bereiken. Macron beloofde ook meer decentralisatie van de macht en meer ambtenaren op het terrein. Hij wil zo de afstand tussen de burgers en de overheid verkleinen. 

"Makkelijker referendum organiseren"

Een duidelijke toegeving aan de "gele hesjes" is het makkelijker maken om een referendum te organiseren op initiatief van de burger. Dat was een duidelijke eis van de manifestanten. Macron heeft het nu mogelijk gemaakt om vanaf 1 miljoen verzamelde handtekeningen een referendum voor te stellen aan het parlement.

"Betere coördinatie van migratie"

Ook het thema migratie kwam aan bod. De president benadrukte dat Frankijk het probleem niet alleen kan aanpakken en het daarvoor de medewerking van Europa nodig heeft. Hij sloeg ook een harde toon aan ten aanzien van de politieke islam. "Uiteindelijk wordt een natie ook samengehouden door haar limieten, haar grenzen. Hij zei te geloven in politiek asiel, maar "om mensen te verwelkomen, moet je een thuis hebben". Concreet wil hij een jaarlijks debat over migratie in het parlement, en beloofde hij te ijveren voor een betere coördinatie van de migratie en grenscontrole in Europa.

Daarnaast bleek het klimaat een belangrijk thema. Macron wil een overleg opstarten met een enkele honderden burgers over concrete ecologische maatregelen en hervormingen. Hij wil ook een raad voor milieubescherming oprichten, waarin ministers zetelen die strategische keuzes maken.

Hoeveel "gele hesjes" komend weekend op straat?

Macron benadrukte in zijn speech dat "gerechtvaardigde eisen" aan de grondslag van het protest liggen. Wel wilde hij dat de openbare orde hersteld wordt. De vraag blijft of al deze maatregelen de gemoederen van de “gele hesjes” effectief kunnen sussen. Verwacht wordt dat ze dit weekend opnieuw zullen manifesteren. Het wordt uitkijken met hoeveel ze dit weekend, na zijn toespraak met verschillende toegevingen,  aanwezig zullen zijn.

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit de toespraak van Macron:

Videospeler inladen...

Onze reporter en Frankrijk-kenner Steven Decraene luisterde naar wat de Franse president te zeggen had:

Videospeler inladen...

Meest gelezen