Videospeler inladen...

Minister De Block geschokt na dood jongetje in asielcentrum: "Schuldigen zullen gestraft moeten worden"

"Dit is uitzonderlijk. De dood van een kind in een centrum, en dan nog een gewelddadige dood. Dit is zeer ingrijpend." Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) reageert geschokt op de dood van de 9-jarige jongen in het asielcentrum in Broechem. De grote vraag? Hoe is dit kunnen gebeuren? 

Twee dagen lang werd er met man en macht gezocht naar de 9-jarige Palestijnse jongen die sinds maandagavond vermist werd in het asielcentrum in Broechem, Ranst. Maar gisterenavond kwam het trieste nieuws dat de jongen dood aangetroffen was, in een gracht op de terreinen van het centrum. Vermoedelijk is de jongen vermoord.

Intussen werden vijf mensen opgepakt, allemaal Palestijnen. Zij worden op dit moment verhoord. Drie onder hen verbleven ook in het centrum.

De Block: "Zeer dramatisch, zeer ingrijpend"

Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) reageert geschokt op de feiten. "De dood van een kind in een centrum, en dan nog een gewelddadige dood, dit is uitzonderlijk. Het is zeer ingrijpend, zeer dramatisch. In de eerste plaats voor de moeder en de familie van de jongen, maar ook voor het personeel." Hetzelfde geluid klinkt bij Fedasil, dat het asielcentrum beheert. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Mieke Candaele van Fedasil in een korte reactie aan VRT NWS.

De grote vraag? Hoe is dit kunnen gebeuren? "Op alle vragen zullen antwoorden gezocht moeten worden en de schuldigen zullen gestraft moeten worden", benadrukt De Block. "Ik ga in alle sereniteit het onderzoek afwachten."

Op alle vragen zullen antwoorden gezocht moeten worden

Maggie De Block - minister voor Asiel en Migratie

Ook nog: is zo'n centrum wel de goede plek om een kind in onder te brengen? "Van 2011 tot 2014 ben ik naar verschillende centra gegaan omdat er conflicten waren. Waar zoveel mensen die getraumatiseerd zijn bij elkaar zitten, daar zijn altijd spanningen en conflicten. Maar niet van die aard dat er een kind door sterft. Dat is een uitzonderlijke omstandigheid."

Waar zoveel mensen die getraumatiseerd zijn bij elkaar zitten, daar zijn altijd spanningen en conflicten. Maar niet van die aard dat er een kind door sterft

Maggie De Block - minister voor Asiel en Migratie

Of er extra maatregelen in zulke centra moeten komen, wil De Block voorlopig nog niet gezegd hebben. Ze wil nu vooral het onderzoek afwachten. "Is het bijvoorbeeld te wijten aan een individuele daad van agressie? Er zijn ook al aangepaste maatregelen. In hun opleiding wordt daar rekening mee gehouden. Ik ga niet vooruitlopen op de zaken. We gaan ons aan de feiten houden en zien dan wat er moet gebeuren."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen