Nieuw journalistiek platform Factcheck.Vlaanderen bindt strijd aan met online desinformatie

Vandaag is het nieuwe journalistieke platform Factcheck.Vlaanderen voorgesteld. Dat wil weerwerk bieden tegen online desinformatie en polarisering. Het platform gebruikt artificiële intelligentie (AI) om bronnen van desinformatie en polarisatie op te sporen. Studenten journalistiek checken de berichten. 

Het project wordt gecoördineerd door Textgain, een spin-off van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Het bedrijf ontwikkelde technieken om automatisch teksten te analyseren. In dit project zal de zelflerende technologie van Textgain ingezet worden om op zoek te gaan naar berichten die desinformeren en polariseren.

"Dat kan gaan om nieuwsberichten die vaak worden gedeeld op Twitter, maar ook om reacties op forums of webpagina’s die veel worden gelezen", zegt Guy De Pauw, ceo van Textgain. "De berichten worden verzameld in een pool, maar het eigenlijke factchecken blijft mensenwerk."

Tekst en video

De redactie die de berichten gaat checken, bestaat uit studenten of alumni journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel en de KU Leuven campus Antwerpen. Zij werken onder leiding van twee ervaren journalisten van Belga en van VRT NWS. 

Factcheck.Vlaanderen beperkt zich niet tot teksten,  maar checkt evengoed beeldmateriaal dat foutief of polariserend aan actualiteit wordt toegevoegd.

Suggesties welkom

Het project zet ook in op burgerparticipatie. Iedereen die zich registreert op de website van Factcheck.Vlaanderen kan suggesties doen voor factchecks. 

Het initiatief krijgt steun van VRT Nieuwsombudsman Tim Pauwels. "Ik krijg dagelijks berichten in mijn mailbox die voortgaan op een stukje foute of zeer selectieve informatie. Voor redacties is het eenvoudigweg niet mogelijk om daar altijd op te reageren. Ik ben erg blij dat het onafhankelijke initiatief Factcheck.Vlaanderen die uitdaging toch zal proberen aan te gaan."

Vlaams minister van Media Sven Gatz maakt middelen vrij voor het project. Een jury samengesteld door het Vlaams Journalistiek Fonds selecteerde Factcheck.Vlaanderen als een platform om desinformatie en polarisering in de media tegen te gaan.

Klik hier om naar de website Factcheck.Vlaanderen te gaan.

Meest gelezen