President Muhammadu Buhari
AFP or licensors

 "Privébezoek" van Nigeriaanse president in Londen doet speculaties over slechte gezondheid weer oplaaien

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari is vertrokken voor een "privébezoek" naar het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft zijn woordvoerder Femi Adesina bekendgemaakt. Tijdens Buhari’s eerste presidentstermijn verbleef hij maanden in Londen voor verzorging, er werd zelfs op een bepaald moment gespeculeerd dat de president dood zou zijn. Maar duidelijkheid over de ziekte van Buhari kwam er nooit. Deze reis naar Londen leidt opnieuw tot speculaties over de gezondheidstoestand van de president. 

“Hij wordt op 5 mei weer in Nigeria verwacht", zei de woordvoerder nog. Meer informatie werd er niet meegegeven. Tussen mei 2016 en midden 2017 reisde Buhari verschillende keren af naar Londen voor verpleging.  Aan welke ziekte hij leed, maakte Buhari nooit bekend. Hij zei enkel "nooit in zijn leven zo ziek geweest" te zijn en verschillende bloedtransfusies ondergaan te hebben.

Gezondheidstoestand was verkiezingsthema

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen eerder dit jaar in Nigeria was de gezondheidstoestand van 76-jarige Buhari een thema. Volgens de oppositie was hij fysiek niet meer in staat zijn om het land te regeren. Er deden ook geruchten de ronde dat Buhari na zijn zogezegde overlijden vervangen was door een Soedanese dubbelganger. Buhari heeft alles steeds ontkend en gezegd dat hij fit genoeg was voor een volgende termijn.

Op 29 mei wordt de president ingezworen voor een twee ambtstermijn van vier jaar.  Zijn voornaamste opposant tijdens de vorige verkiezingen Atiku Abubakar heeft zich nooit neergelegd bij resultaten en hij noemde de verkiezingen "bedrog" en een "schijnvertoning".

Atiku Abubakar  (blauw)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen