Videospeler inladen...

Onrust in Sri Lanka houdt aan: overheid vraagt om gebedshuizen te vermijden

Vier dagen na de bloedige aanslagen in Sri Lanka blijft de situatie er zeer onrustig. De veiligheidsdiensten zijn in opperste staat van paraatheid. De overheid waarschuwt dat het gevaar nog niet is geweken en vraagt om vanaf morgen gebedshuizen te vermijden. Ook de Amerikaanse ambassade vraagt haar onderdanen om dat te doen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert dan weer om niet noodzakelijke reizen naar Sri Lanka af te zeggen.

De sfeer in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, is al de hele dag bijzonder gespannen. Vanochtend werd de toegangsweg naar de luchthaven een tijdlang afgesloten, nadat een verdacht voertuig was gesignaleerd. Even werd ook gevreesd dat er zich een bom bevond in het hoofdkwartier van de Nationale Bank. 

De regering waarschuwt dat er nog steeds verdachten op de vlucht zijn. Sommigen van hen zijn in het bezit van explosieven. Volgens de regering is het mogelijk dat zij nieuwe zelfmoordaanslagen plannen. 

Afzien van vrijdaggebed

De overheid vraagt mensen om het komende weekend, vrijdag inbegrepen, gebedshuizen te vermijden. 

Ook de Amerikaanse ambassade vraagt haar onderdanen om dat te doen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert dan weer om niet noodzakelijke reizen naar Sri Lanka af te zeggen. Volgens het ministerie is de kans op nieuwe pogingen tot aanslagen groot.

Kerken blijven tot nader order dicht. Uit vrees voor vergeldingsacties heeft de politie van Sri Lanka ook moskeeën gevraagd om af te zien van het vrijdaggebed. 

Intussen zitten 76 verdachten in de cel. Vandaag werden er 16 opgepakt. Ze zouden allemaal op een of andere manier meegewerkt hebben aan het bloedbad dat met Pasen aangericht werd. 

Nieuwe veiligheidsmaatregelen

De aanwezigheid van het leger op straat is fel opgevoerd. Militairen helpen de politie bij hun zoektocht naar verdachten en nieuwe explosieven. De afgelopen dagen werden verschillende verdachte objecten gecontroleerd opgeblazen in Colombo. Bommen werden niet gevonden. 

AFP or licensors

Verschillende teams uit het Verenigd Koninkrijk, van Interpol en de FBI staan speurders ter plaatse bij. Daarnaast is ook een nieuwe reeks van veiligheidsmaatregelen aangekondigd.

Zo is het onder meer verboden om drones te gebruiken, omdat ze een veiligheidsrisico inhouden. In Irak gebruikte IS, de terreurgroep die de aanslagen van afgelopen zondag heeft opgeëist, de onbemande vliegtuigjes om doelwitten mee aan te vallen door er granaten of explosieven aan te bevestigen. 

De politie roept de mensen op om waakzaam te blijven

Stijn Vercruysse in Sri Lanka
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Hotel alweer open

Het Kingsbury Hotel in Colombo, een van de drie luxehotels die geviseerd werden tijdens de aanslagen, opent vanavond al opnieuw zijn deuren. Journalist Stijn Vercruysse en zijn ploeg konden zien dat iedereen er druk in de weer was om de heropening rond te krijgen. Hij kon er ook met de manager spreken. Zij was nog zwaar onder de indruk van de aanslagen en vond het ook erg moeilijk om opnieuw aan de slag te gaan.   

De bommen waren zo krachtig dat ze gefabriceerd moeten zijn met materiaal en expertise vanuit het buitenland

Stijn Vercruysse in Sri Lanka

Het restaurant van het hotel, waar een zelfmoordterrorist zich afgelopen zondag opblies tijdens het paasontbijt, blijft voorlopig wel dicht. De FBI zou er nog verdere analyses willen uitvoeren. De bommen die tijdens de aanslagen gebruikt zijn, waren zo  krachtig dat ervan uitgegaan wordt dat het materiaal waarmee ze gemaakt zijn afkomstig is uit het buitenland. Om zulke krachtige bommen te maken was veel geld én expertise nodig. 

Stijn Vercruysse vernam ook dat twee verdachten - hun precieze rol bij de aanslagen is nog niet bekend - teruggekeerde Syriëstrijders zouden zijn. Sri Lanka telt vandaag een dertigtal Syriëstrijders, wat toch wijst op een link met IS. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen