Een vrouw rouwt bij de graven van slachtoffers van de genocide in Srebrenica.
The Associated Press2012

Ontkennen van genocide voortaan strafbaar in België, Armeense genocide niet in wet opgenomen

Genocide, misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden ontkennen, is voortaan strafbaar in ons land. De Kamer heeft daarover een wet goedgekeurd. De Armeense genocide uit 1915 is echter niet in de wet opgenomen.

Wie de feiten van genocide, een misdaad tegen de mensheid of een oorlogsmisdaad ontkent, schromelijk minimaliseert, probeert te rechtvaardigen of goed te keuren, kan daar voortaan voor gestraft worden. De wet moet voorkomen dat een mens, een groep mensen of een gemeenschap blootgesteld wordt aan discriminatie, haat of geweld.

De vandaag goedgekeurde wet gaat echter alleen over genocides die door internationale gerechtshoven zijn erkend, zoals de genocide in Rwanda in 1994 en die in de Bosnische stad Srebrenica in 1995.

De Armeense genocide uit 1915, waarbij naar schatting 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs om het leven kwamen, is niet in de wet opgenomen. Die genocide is namelijk niet erkend door een internationaal gerechtshof.

Twee soorten genocides

Daardoor ontstaat wel een vreemde situatie, want ons land heeft de Armeense genocide wél erkend. Door de wet vandaag goed te keuren, zijn er nu eigenlijk twee soorten genocides: de genocides die erkend zijn door het parlement en diegene die erkend zijn door internationale gerechtshoven.

Een poging van de N-VA en Open VLD om de wet nog even tegen te houden en pas na de verkiezingen over een met de Armeense genocide uitgebreide wet te stemmen, is op niets uitgedraaid. De wet werd goedgekeurd, maar verschillende politici hebben zich onthouden bij de stemming.

Overigens werd de Armeense genocide gisteren, 24 april, herdacht in Armenië zelf. Ook in andere landen, zoals Frankrijk, is 24 april intussen de nationale herdenkingsdag van de Armeense genocide.

Meest gelezen