Video player inladen...

Kopstukkendebat in beeld: over "de schuld van de sossen", "de vlexit" en de pensioenleeftijd

In De Vooruit in Gent hebben professoren politicologie Carl Devos en Nicolas Bouteca (UGent) 7 politieke kopstukken uitgenodigd voor een uitgebreid debat. We selecteerden enkele opvallende passages. 

Volgens John Crombez (SP.A) is er te weinig gedaan voor zorgbehoevenden. Volgens hem denken de huidige regeringspartijen te veel aan de cijfers en niet aan de mensen. Hij werd stevig van antwoord gediend door Bart Tommelein (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) die een aantal realisaties opsomden. "Wij hebben geen lessen te krijgen van socialisten", zegt Beke.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Kan een politieke partij bij zijn standpunten blijven? Peter Mertens (PVDA) vindt dat partijen ook na de verkiezingen bij hun eigen programma moeten blijven. Volgens Bart Tommelein draait politiek net om akkoorden sluiten. De Open VLD'er vindt dat Mertens "de mensen een rad voor de ogen draait".

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) is voorstander van bindende referenda. Wouter Beke (CD&V) stelt hem daarop de vraag of hij ook een bindend referendum wil over een "vlexit", het uittreden van Vlaanderen uit de Europese Unie. Daarna polst Bart De Wever (N-VA) of Van Grieken nu voor of tegen de Europese Unie is, en wat met de Schengenzone en de euro? Van Grieken is vooral kritisch voor de Schengenzone.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Wil Groen de pensioenleeftijd opnieuw verlagen als ze tot de regering toetreedt? Dat wil Bart De Wever weten. Meyrem Almaci (Groen) zegt dat haar partij gaat voor een loopbaan van 42 jaar. Dat De Wever haar onderbreekt kan ze maar weinig appreciëren.

Video player inladen...

Herbekijk hier het volledige debat:

Video player inladen...

Meest gelezen