Video player inladen...

Oud-vicepresident Joe Biden is kandidaat voor Amerikaanse presidentsverkiezingen

De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden (76) heeft zijn kandidatuur aangekondigd voor de presidents­verkiezingen van 2020. De Democraat Joe Biden was tussen 2008 en 2016 vicepresident onder Barack Obama. 

De geruchten dat Joe Biden zijn kandidatuur zou aankondigen, deden al enige tijd de ronde. Biden heeft ze nu ook bevestigd op Twitter. "De kernwaarden van ons land, onze plaats in de wereld, onze echte democratie, alles wat van Amerika Amerika heeft gemaakt, staan op het spel. Daarom kondig ik vandaag mijn kandidatuur aan als president van de Verenigde Staten", zegt hij.

In de bijgaande video keert Biden zich nadrukkelijk tegen president Donald Trump. Hij verwijst naar de clashes tussen neonazi's en tegendemonstranten in Charlottesville, en meer bepaald naar hoe Trump daarop reageerde. De president had het over "goede mensen aan beide kanten". "Op dat moment wist ik dat ons land in gevaar is", zegt Biden.

"We strijden om de ziel van deze natie", vervolgt hij in het filmpje. Volgens Biden zal deze periode van vier jaar Trump later worden gezien als een "aberratie", een afdwaling. "Maar als we hem acht jaar lang in het Witte Huis geven, zal hij het karakter van dit land voor altijd en fundamenteel veranderen. Ik kan niet werkeloos toekijken en zien hoe dat gebeurt."  

Ik kan niet werkeloos toekijken hoe Trump het karakter van dit land verandert

Met zijn kandidatuur voegt Joe Biden zich bij verschillende partijgenoten en onafhankelijken die het in 2020 voor de Democraten willen opnemen tegen de Republikein Donald Trump. Het rijtje is met 20 kandidaten al behoorlijk lang, maar Joe Biden is wel het bekendste gezicht en wordt gezien als een grote kanshebber.

De 76-jarige Biden draait al decennialang mee in de Amerikaanse politiek. 

Hij was senator voor de staat Delaware tussen 1972 en 2008 en deed al twee keer eerder een gooi naar het Witte Huis, in 1988 en 2008. Hij bracht het er toen telkens eerder pover van af in de voorverkiezingen.

Joe Biden was vicepresident tijdens de twee ambtstermijnen van Barack Obama. Onlangs kwam hij in opspraak wegens mogelijke ongewenste intimiteiten. 

Beluister het portret van Joe Biden door Björn Soenens in "De ochtend":

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Bekijk Björn Soenens in "Terzake": "Een bejaarde, blanke man uit een tijd die voorbij is"

Video player inladen...

Meest gelezen