Rode schoenen in Koekelberg tegen geweld op vrouwen

In Koekelberg hebben honderden rode schoenen het gemeenteplein ingepalmd. De schoenen maken deel uit van de kunstinstallatie van de Mexicaanse kunstenares Elina Chauvet. Zij wil met de rode schoenen aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen en stelt haar project over de hele wereld tentoon.

Het gemeenteplein in Koekelberg werd vanmiddag overspoeld door honderden rode schoenen. De betekenis is niet zo vrolijk als de kleur doet vermoeden, want de schoenen staan symbool voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

Vermoorde meisjes en vrouwen

Initiatiefneemster is de Mexicaanse kunstenares Elina Chauvet die haar project al in verschillende landen tentoonstelde. Chauvet zette de installatie voor het eerst op poten in 2009, in de Mexicaanse stad Ciudad Juarez. Hiermee wilde ze de aandacht vestigen op het geweld tegen vrouwen en de honderden vrouwen en meisjes eren die daar vermoord werden. Het project werd al opgesteld in Italië, Frankrijk, Zweden, Tel Aviv en nu dus ook in Koekelberg. Na het evenement konden de aanwezigen ook een manifest ondertekenen voor een strengere aanpak en concrete acties.

In België is één op de drie vrouwen het slachtoffer van geweld. 80 procent van de slachtoffers durft er niet over te praten, drie op de vijf mensen grijpen niet in wanneer ze getuige zijn van geweld. 

Meest gelezen