Royals: president Trump spreekt de Queen alvast verkeerdelijk aan en met asperges kan je baby's "voorspellen"

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze keer kleurt ons weekoverzicht helemaal Brits, met een mogelijk Afrikaans avontuur voor prins Harry en Meghan Markle, en de voorspellende kracht van groene asperges. De Amerikaanse president Donald Trump komt in juni langs bij de Queen en de pers ligt op vinkenslag voor "flaters". Het Witte Huis sprak "Your Majesty" alvast verkeerdelijk aan. De jarige job was het prinsje Louis, spelend in het mos. Hij kon rekenen op een socialemediazoen en -knuffel (xo) van oom Harry en tante Meghan. 

Over die verhuizing naar Afrika

Er duiken berichten op over een verhuizing van de hertog en hertogin van Sussex, prins Harry en Meghan Markle, richting ... Afrika. Wat is daar nu van aan? The Sunday Times pakte er groot mee uit op de voorpagina dat "de rocksterren" een aantal jaren naar het buitenland gaan. Dat zou verschillende voordelen hebben: het geeft Harry en Meghan de nodige privacy met hun eerste kindje (ver weg van Britse pottenkijkers, waar ze sowieso al niet bepaald tuk op zijn), ze kunnen van daaruit het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest promoten, én de wegen met troonopvolger prins William en echtgenote Kate Middleton scheiden duidelijker.

Er zijn geen beslissingen genomen

Buckingham Palace

Frappant is dat Buckingham Palace noch ontkent noch bevestigt. "Alle plannen zijn op dit moment speculatief. Er zijn geen beslissingen genomen over toekomstige rollen", luidt het. Met andere woorden: er wordt over nagedacht.

Harry en Meghan zijn beiden nauw betrokken bij het Gemenebest. Ze zijn door de Queen aangesteld als ambassadeur van de jongeren in de 53 landen van het Gemenebest. De prins en hertogin hebben ook een speciale band met Afrika. Harry bracht tijd door in Lesotho, waar hij de liefdadigheids­organisatie Sentebale oprichtte, en hij trekt regelmatig naar Botswana, waar hij zich het lot van onder meer neushoorns aantrekt.

Een jonge Harry in Lesotho.
2014 Getty Images

Een van de eerste "dates" tussen Harry en Meghan was een vakantie in Botswana. Meghans verlovingsring bevat ook een edelsteen - de grootste van de drie - uit het Afrikaanse land, geen toeval. Zij deed eerder al aan humanitair werk en trok naar Rwanda voor World Vision Canada om het belang van toegang tot proper water aan te kaarten.

Meghan Markle in Rwanda.
Reporters

Intussen vermoeden Britse royaltywatchers dat Harry en Meghan even met een verhuizing zullen wachten tot hun kleintje wat ouder is en dat het buitenlandse avontuur telkens voor een paar maanden per jaar zal zijn.

Hilarische video van de week

Dit willen we u zeker niet onthouden: de meest hilarische video van deze week is een fragment uit het Britse ITV-programma "This morning", waar ze zich aan een voorspelling waagden over de komst van baby Sussex. En dat aan de hand van ...  verse groene asperges die onschuldig in een schaal worden gegooid.

De asperges liggen blijkbaar in de vorm van een "A", dus komt de baby van Harry en Meghan eind april (met de a van de maand april, snapt u). En twee asperges liggen evenwijdig naast elkaar, wat betekent dat het een tweeling wordt. De voorspeller in kwestie heet Jemima Packington en zij noemt zichzelf de enige "asparamancer" ter wereld.

President Trump komt op staatsbezoek

De Amerikaanse president Donald Trump brengt in juni met zijn vrouw Melania een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Buckingham Palace laat weten dat hij de uitnodiging aanvaard heeft. Trump doet Groot-Brittannië aan van 3 tot 5 juni en reist vervolgens door naar Frankrijk, waar een ontmoeting met president Emmanuel Macron op de agenda staat. Dat bezoek komt er naar aanleiding van 75 jaar D(ecision)-day (de landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog, het begin van de bevrijding van West-Europa). 

Vorig jaar werd Trump nog op de thee ontvangen door de Queen in Windsor Castle, toen een werkbezoek - géén officieel staatsbezoek - hem naar Londen bracht. Tienduizenden mensen protesteerden op straat tegen zijn komst, onder meer met een opblaasbare babyversie van de president (zie foto) en hij werd uitgejouwd bij een partijtje golf op zijn eigen golfbaan aan de Schotse westkust.

2018 Getty Images

Het vorige contact met de Queen verliep niet 100 procent vlekkeloos.  Onderstaande video ging toen viraal op Twitter. Daarop is te zien hoe de Britse koningin Elizabeth samen met de president de militaire welkomsthaag inspecteert. Trump stapt daarbij even vóór de Queen uit. Volgens de etiquetteregels neemt de Queen echter altijd de leiding (tenzij ze daar zélf van afstapt). Het gaf het merkwaardige of grappige tafereel dat de "kleine" Queen verstopt lijkt achter de "immense" Trump, en hij ineens beseft dat hij haar kwijt is. 

Hoe het in juni zal lopen, blijft een verrassing. Maar in het persbericht van het Witte Huis spreken de Trumps de Queen alvast aan als "Her Royal Majesty", wat verkeerd is. De combinatie "Royal Majesty" bestaat niet. Het is "Her Majesty The Queen" of als begroeting "Your Majesty". "Ma'am" kan ook.

De jarige job (of Louis in dit geval)

De kleine Britse prins Louis mocht één kaarsje uitblazen en naar goede gewoonte gaf Kensington Palace (drie) nieuwe foto's van de jarige job vrij. Het zijn er opnieuw enkele genomen door moederlief, de hertogin van Cambridge, Kate Middelton.

We zien een guitige Louis-met-melktandjes en met mos op zijn bordeaux truitje in de tuin van Anmer Hall, hun woning in Norfolk. Prins William en Kate woonden er permanent toen William nog als helikopterpiloot voor de East Anglian Air Ambulance werkte. De laatste keer dat we een foto zagen van Louis was voor de reeks van zijn jarige grootvader, Charles, die in november 70 werd.  

Veel liefs van ons beiden

@sussexroyal

Op sociaalnetwerksite Instagram wensten oom Harry en tante Meghan hun neefje een gelukkige verjaardag, met "veel liefs" en een toepasselijke taart en ballon. (zie hieronder)

Harry en Meghan bleken nog meer actief op Instagram met acht natuurfoto's die de hertog van Sussex door de jaren heen zelf nam om  Earth Day te vieren, de dag waarop elk jaar moeder aarde in de schijnwerpers wordt gezet. Harry maakte er ook eentje van een kiezelstrand met plastic afval erop en eindigt met de boodschap "Elkeen van ons kan het verschil maken. Niet alleen vandaag maar iedere dag." (klikken op de pijltjes om door de foto's te glijden)

Meest gelezen