Saudi-Arabië executeert 37 mannen in één dag

In Saudi-Arabië zijn gisteren 37 mensen geëxecuteerd in één en dezelfde dag. Volgens de Saudische overheid waren ze veroordeeld wegens banden met terrorisme, maar mensenrechtenorganisaties trekken dat in twijfel en uiten scherpe kritiek.   

Het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat het doodvonnis tegen 37 mannen was voltrokken. Uit het taalgebruik dat het ministerie hanteerde, kon worden afgeleid dat de mannen werden onthoofd. Het lichaam van één terechtgestelde werd urenlang als waarschuwing aan een paal gehangen. 

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren de 37 mannen schuldig bevonden aan terrorisme. Ze zouden betrokken zijn geweest bij de oprichting van terroristische groeperingen, of bij terreuraanslagen.

Mensenrechtenorganisaties betwijfelen dat. Ze wijzen erop dat 33 van de 37 geëxecuteerden behoorden tot de sjiitische minderheid in Saudi-Arabië. Drie van de terechtgestelden waren minderjarig op het moment van de executie. "Dit toont opnieuw aan hoe de doodstraf wordt gebruikt als een politiek middel om dissidentie binnen de sjiitische minderheid van het land te vermorzelen", zegt Amnesty International.

Dit jaar al 107 mensen geëxecuteerd

Volgens een rapport van Amnesty is Saudi-Arabië een van de landen waar de doodstraf het vaakst wordt voltrokken. Vorig jaar vonden er 149 executies plaats. Alleen in China, dat geen cijfers vrijgeeft, en Iran (253 in 2018) vonden er meer terechtstellingen plaats. 

Sinds begin dit jaar zijn in Saudi-Arabië al 107 mensen terechtgesteld. De massa-executie van gisteren was de eerste sinds januari 2016, toen 47 mensen ter dood werden gebracht, onder wie een hoge sjiitische geestelijke. "Ze laat zien dat de Saudische leiders weinig interesse hebben om de trieste balans van het land op vlak van mensenrechten te verbeteren", zegt Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de mannen die gisteren werden terechtgesteld geen eerlijk proces hebben gekregen en door foltering tot bekentenissen zijn gedwongen.  

Scherpe reacties

"Ik veroordeel deze schokkende massale executies in zes steden", reageert VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet. Ook de Europese Unie heeft haar afschuw uitgesproken, en zegt te vrezen dat de doodvonnissen de bestaande spanningen nog kunnen doen toenemen.   

Iran, de sjiitische aartsrivaal van het soennitische Saudi-Arabië, stelt het zwijgen van de Verenigde Staten aan de kaak. "Nadat ze de ogen had gesloten voor de brutale dood van de journalist (Jamal Khashoggi), zwijgt de regering-Trump nu in alle talen wanneer Saudi-Arabië 37 mannen in één dag onthoofdt, en zelfs een man kruisigt, twee dagen na Pasen", verwijst minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif naar het bericht in de Saudische staatsmedia over het lichaam van een terechtgestelde dat aan een staak werd getoond.

Meest gelezen