Twitter krijgt extra meldknop voor desinformatie over Europese verkiezingen

In de strijd tegen desinformatie, zoals nepnieuws en misleidende info, breidt het sociale netwerk tijdelijk de functie om Twitterberichten te rapporteren uit. Vanaf maandag 29 april zullen gebruikers een nieuwe meldoptie zien.

Twittergebruikers kunnen nu al Twitterberichten rapporteren, door in een bericht rechtsboven te klikken. Dan verschijnt er een keuzemenu. In dat menu komt nu een extra optie om misleidende informatie rond de Europese verkiezingen te melden, zoals de video hieronder toont.

Voor Twitter is misleidende informatie alvast berichten die bewust foute informatie bevatten over hoe te stemmen, maar ook de plaats en datum. In het verleden werden bij verkiezingen al berichten verspreid dat je bijvoorbeeld via sms of e-mail kon stemmen. Als er meer vormen van manipulatie worden gesignaleerd, zal Twitter ook daar maatregelen tegen nemen, laat het bedrijf weten. De extra optie wordt op 29 april uitgerold tot een week na de verkiezingen, op 26 mei.

De voorbije jaren kregen sociale netwerken als Twitter en Facebook veel kritiek omdat ze te weinig deden tegen misleidende informatie. Met deze concrete maatregel wil Twitter alvast de gebruikers meer tools geven om zelf desinformatie te melden.

Meest gelezen