© Syda Productions - creative.belgaimage.be

U werkt het liefst bij de Vlaamse overheid (zeker als u wat ouder bent)

De Vlaamse overheid is de meest aantrekkelijke werkgever in de publieke sector. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Randstad. Bij de privéwerkgevers is baggeraar Deme de populairste. De publieke sector werd voor het eerst onderzocht in tijden van economische hoogconjunctuur en blijkt ook dan populairder dan de privé. Toch bij plus-25-jarigen. 

Randstad stelde de vraag naar de meest aantrekkelijke werkgever aan 14.000 mensen. Het Antwerpse baggerbedrijf Deme kan de meeste mensen bekoren: van de mensen die het bedrijf kennen, zegt 56 procent dat ze graag tot heel graag bij Deme willen werken.

Deme haalt het voor de winnaar van vorig jaar, farmabedrijf Janssen Pharmaceutica, en eeuwige rivaal Jan De Nul. Het is de derde keer dat Deme de populairste is.

In de top tien van meest aantrekkelijke bedrijven staat dit jaar voor het eerst ook Colruyt Group, op een zevende plaats. Met Bank Degroof Petercam op de achtste plaats maakt voor het eerst sinds de financiële crisis een bank zijn opwachting in de top tien.

Bij de publieke werkgevers is het de Vlaamse overheid die als aantrekkelijkste uit de bus komt (55 procent wil ervoor werken) voor O.N.E. (Office de la Naissance et de l’Enfance, het Kind en Gezin van de Franse gemeenschap) en de Federale Overheidsdiensten (FOD’s).

Onder aan dit artikel vindt u de volledige top tien van de aantrekkelijkste werkgevers bij de overheid en in de privésector.

Overheid nu ook de populairste als het economisch goed gaat

Die publieke werkgevers zijn nu ook algemeen de populairste. We wisten al dat werken voor de overheid populair is in tijden dat het minder goed gaat, maar nu blijkt dat we ook liever voor de overheid werken als het economisch goed gaat. 42 procent van de respondenten wil het liefst van al voor de overheid werken, tegenover 34 procent die voor de privésector kiest. Alleen bij de min-25-jarigen is dat niet zo.

Randstad zelf vindt die uitkomst niet zo verrassend. Werkzekerheid blijft een heel belangrijk criterium om voor een werkgever te kiezen en op dat punt scoort de publieke sector beter. Maar ook wat het salaris betreft – met grote voorsprong het belangrijkste criterium om voor een werkgever te kiezen - kan de publieke sector gemakkelijk wedijveren met de privé. In tijden van toenemende krapte op de arbeidsmarkt is dat een belangrijke vaststelling, zegt Randstad.

Naast salaris en werkzekerheid hebben we ook meer en meer aandacht voor milieu en maatschappij als criteria om voor een werkgever te kiezen. Bijna een op vijf respondenten zet dat in zijn criteriatop vijf, bij jongeren is dat zelfs een op de vier. De onderzoekers van Randstad vragen zich af of zich hier een nieuwe trend aandient.

Meest gelezen