Videospeler inladen...

Vakbond klaagt mismanagement bij Fedasil aan, directeur "geshockeerd" door "misbruik drama"

Volgens de vakbond ACV loopt er heel wat fout bij het Federaal agentschap voor de opvang van Asielzoekers (Fedasil). Het ACV zegt dat in "Terzake" na de moord op een 9-jarige jongen in het centrum van Broechem. De directeur-generaal Jean-Pierre Luxen is geshockeerd dat de vakbonden "dit drama gebruiken om kritiek te geven op Fedasil".

De vakbond ACV klaagt in "Terzake" een gebrek aan personeel, begeleiding en camerabewaking in de asielcentra in ons land en in het bijzonder in het asielcentrum in Broechem aan. 

"Als er overbevolking is, moeten de bewoners in kleinere kamers leven. Iedereen zit kleiner behuisd en de spanningen onder elkaar lopen op. Als iedereen in een kleine kamer zit met verschillende culturen, kan dat tot incidenten leiden", zegt Hilde De Leeuw van ACV Openbare Diensten.

Volgens De Leeuw zijn er de voorbije maanden al verschillende incidenten geweest met bewoners in het asielcentrum in Broechem. De vakbondsvrouw voegt er aan toe dat cijfers hierover confidentieel zijn, omdat ze de buurt niet willen verontrusten. "Als we dat communiceren, gaan de asielzoekers anders bekeken worden", besluit De Leeuw.

"Terzake" heeft vastgesteld dat uit het jaarverslag van de preventiedienst van Fedasil blijkt dat de frequentiegraad van het aantal ongevallen aanzienlijk hoger ligt in Broechem dan in andere asielcentra.

Bekijk het gesprek met Hilde De Leeuw (ACV) uit "Terzake" hier (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Geshockeerd dat de vakbonden dit drama gebruiken om kritiek te geven op Fedasil

directeur-generaal Jean-Pierre Luxen

De directeur-generaal van Fedasil Jean-Pierre Luxen weerlegt in "Terzake" de beschuldiging van mismanagement bij Fedasil. "Ik wil eerst over het drama in Broechem spreken. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Fedasil dat zo een moord gepleegd wordt in een asielcentrum. Wat gebeurd is, is geen incident. Het is een drama", aldus Luxen.

Luxen weerlegt in de studio dat er buitensporig veel incidenten vastgesteld worden in het asielcentrum van Broechem. "Ik heb de cijfers nog eens gecontroleerd. Het asielcentrum in Broechem zit in het midden van in de centra gerapporteerde incidenten, zoals in het Klein Kasteeltje in Brussel en het asielcentrum van Sint-Truiden."

De directeur-generaal van Fedasil legt uit dat er verschillende types van incidenten bestaan. Dat kan gaan van verbale agressie tot fysieke agressie. "Ik ben heel geshockeerd dat de vakbonden dit drama gebruiken om kritiek te geven op Fedasil. We hebben vorige week nog rond de tafel gezeten met de vakbonden en minister Maggie De Block om de werking van Fedasil te verbeteren. Dat er geen problemen zijn, zal ik nooit zeggen. Maar we werken er voortdurend aan om de problemen op te lossen", aldus Luxen.

Over de onderbezetting bij het personeel in de asielcentra is Luxen duidelijk. "Het aantal personeelsleden is gebonden aan de bezettingsgraad van de asielcentra. Telkens als er meer bewoners bijkomen in de centra, wordt extra personeel aangenomen."

"De dood van deze jongen is geen vertaling van wat in het algemeen gebeurt. Men gebruikt de moord om andere zaken aan te klagen", besluit Luxen.

Bekijk het gesprek met Jean-pierre Luxen uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen