Vrouwen boven op Filmfestival Oostende 2019

De 13e editie van Filmfestival Oostende staat in het teken van "Leading ladies". Dat werd vandaag op een persconferentie in de badstad bekendgemaakt. Het festival opent op vrijdag 6 september met de tragikomedie "The best of Dorien B.", het langspeelfilmdebuut van Anke Blondé. Actrice Lynn Van Royen wordt de "master" van het festival.

De 29-jarige Lynn Van Royen wordt de jongste "master" in de geschiedenis van het Oostendse filmfestival. De actrice uit "Beau séjour", "Tabula rasa", "The team 2" en "De luizenmoeder" schaart zich helemaal achter het thema van de 13e festivaleditie: "Leading ladies". 

Daarmee wil Van Royen eer betuigen aan vrouwen die opkomen voor zichzelf, of ze nu huismoeder, zakenvrouw of actrice zijn. "Wat vrouwen beslissen maakt niet uit", aldus de kersverse master vandaag op de persconferentie, "wel dat zij zélf beslissen. 'Leading ladies' leiden hun eigen leven. Met vallen en opstaan, telkens weer, soms met steun maar soms ook zonder."

(lees verder onder het Instagram-bericht)

In haar Master Selectie , een filmprogramma dat ze zelf mag samenstellen tijdens het festival, zet Van Royen dat thema zeker in de verf. Ze koos alvast voor "Hidden figures" (2016), over drie zwarte wetenschapsters die in de jaren zestig voor NASA werkten en daar de drijvende kracht waren achter de ruimtewedloop. En ook voor "Juno" (2007), over een 16-jarig meisje dat zwanger raakt en op zoek gaat naar geschikte ouders om haar baby te adopteren.

In de aanloop naar het festival wordt de selectie van Lynn Van Royen uitgebreid met meer titels.

Openingsfilm van vrouwelijke regisseur

Naar goede gewoonte opent het Oostendse festival met een film van eigen bodem. Dit jaar is dat het langspeelfilmdebuut van Anke Blondé: de tragikomedie "The best of Dorien B." met nieuwkomer Kim Snauwaert in de hoofdrol.

De film gaat over de 37-jarige Dorien, die ogenschijnlijk alles heeft om gelukkig te zijn: een charmante man (rol van Jelle De Beule), twee schattige kinderen en een goeddraaiende dierenartsenpraktijk. Maar dan wordt haar leven overhoop gegooid en vraagt Dorien zich af of ze wel de juiste keuzes heeft gemaakt. Is dit het leven waar ze van gedroomd had?

(lees verder onder de trailer van "The best of Dorien B.")

Videospeler inladen...

"The best of Dorien B.", een komisch drama over een vrouw die zichzelf tussen alle chaos door herontdekt, sluit dus helemaal aan bij het "Leading ladies"-thema van het festival. "Hopelijk is de film herkenbaar voor vrouwen én mannen die net zoals Dorien B. even de weg en hun levensdromen kwijt zijn", zegt regisseur Anke Blondé. "Ik ben echt heel blij dat "The best of Dorien B." het filmfestival van Oostende mag openen."

De 13e editie van Filmfestival Oostende loopt van 6 tot en met 14 september.

Meest gelezen